ЕК подготвя нова схема за временна заетост, за да защити икономиката

ЕК подготвя нова схема за временна заетост, за да защити икономиката

ЕК подготвя нова схема за временна заетост, за да защити икономиката

Европейската комисия ще представи в следващите дни предложение за нова схема за временна заетост, докато продължава епидемията от COVID-19. Това съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„Това е европейска солидарност в действие! Европейската комисия предлага новата схема за съкратено работно време, наречена SURE, за да помогне на най-засегнатите страни от ЕС, включително Италия и Испания. Това ще спести милиони работни места по време на кризата и ще ни позволи бързо рестартиране на икономическия двигател на Европа след това”, написа Фон дер Лaйен в Туитър. 

Предвижда се държавите да покриват временно доходите на служителите, чиито фирми страдат от нарушение на дейността по външни причини. ЕК предлага, докато трае епидемията, работниците да не бъдат съкращавани, а да остават на щат и да използват времето например за придобиване на допълнителни трудови умения.

„Схемата ще бъде гарантирана от всички държави от ЕС и е насочена към най-засегнатите страни. С осигуряването на приходи за работещите се дава тласък на икономиката“, уточни Фон дер Лайен и определи днешната епидемия като най-голямата човешка трагедия от края на Втората световна война.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ