ЕК призова София и Скопие да удвоят усилията за решение по откритите въпроси

ЕК призова София и Скопие да удвоят усилията за решение по откритите въпроси

ЕК призова София и Скопие да удвоят усилията за решение по откритите въпроси

Европейската комисия призова България и Северна Македония да удвоят усилията за постигане на взаимноприемливо решение по откритите въпроси, предава БТА.  

"Призовавам за въздържане от изявления и действия в нарушение на по-широките европейски интереси. Двустранните споразумения на Северна Македония (РСМ) с Гърция и България трябва да се прилагат добросъвестно от всички", заяви днес пред Европейския парламент еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей. Той изрази надежда преговорите за присъединяване с РСМ да започнат до юли. 

По думите му, реформите в Северна Македония трябва да продължат. "Добросъседските отношения са основна част от пътя към ЕС. Пред Скопие остава още много работа за противодействие на корупцията и организираната престъпност, и за налагане на законността", посочи Вархей.

Евродепутатът Илхан Кючюк ("Обнови Европа"/ДПС), докладчик по напредъка на Северна Македония, отбеляза постиженията по дългия и труден път на реформите и отстъпките по пътя към ЕС. Той посочи, че в доклада на Европейския парламент за страната се съдържа призив партиите в Северна Македония да се въздържат от националистическа и провокативна реторика, както и настояване за допълнителни реформи - по-дълбоки и по-бързи.

"Надяваме се Северна Македония и България да възстановят конструктивния диалог, за да постигнат устойчив напредък. Необходимо е да се постигнат отстъпки по план за мерки, които да бъдат оценявани постоянно съобразно двустранния договор и това да позволи начало на присъединителните преговори възможно най-скоро. Когато доверието е нарушено, трябва да бъде възстановено и най-добрият начин е да се върнем към устоите на договора", заяви Кючюк.

Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ) отбеляза, че присъединяването към ЕС е най-бързият начин да се преодолеят последиците от комунизма. "Все още в Северна Македония е дискриминиран всеки, който заяви публично своя български произход. Историческата истина е табу, а който я споделя, бива подлаган на натиск и обиди. Проблемът не е културно-исторически спор, а потъпкването на демократични права, като правото на свободно изразяване", поясни Ковачев. 

"Над 130 хиляди са българските граждани по произход в Северна Македония, като част от българската историческа общност, която до Титовия режим представлява мнозинство там. Тези хора живеят в страх и са притискани да не се пишат като българи в предстоящото преброяване. Последен пример е участникът в Евровизия, чийто единствен грях бе, че сподели своя български произход и последва вълна от заплахи", добави Ковачев. 

Ангел Джамбазки (ЕКР/ВМРО) посочи, че в Северна Македония се извършва драстично нарушаване на основното човешко право - на самоопределение. Той даде примери със заплахи и натиск срещу хора, които открито са заявили българската си етническа принадлежност. "В Северна Македония се горят български знамена, това е Северна Корея. Българското правителство защитава историческата истина", обобщи той. 

Александър Йорданов (ЕНП/СДС) заяви, че Северна Македония не изпълнява договора с България и продължава антибългарската кампания. "Остава неосъден геноцидът над българите при комунистическия режим, продължава политиката на смяна на идентичността на починали българи, кражбата на българското културно-историческо наследство. Това са престъпления, а не спор за историята. В Скопие не се говори "македонски език", а език на омразата срещу българите и България, допълни той. България желае да приемем Северна Македония в ЕС, но след като тази страна се ваксинира срещу комунистическия вирус от миналото", добави Йорданов. 

Петър Витанов (СД/БСП) посочи, че изострянето на конфронтацията по въпроса за Северна Македония се ползва в България от крайно фашизирани националистически партии в предизборната кампания. По думите му, в Северна Македония това дава повод за допълнителен натиск над хората с българско самосъзнание. "Ние сме за напредъка на Северна Македония , но той минава през добросъседски отношения", добави Витанов. 

Представителите на парламентарните групи на Социалистите и демократите (СД) и на Зелените призоваха преговорите за присъединяване да започнат. Според СД българското вето е безотговорно и трябва да бъде оттеглено. 

Предвижда се докладите за напредъка на Северна Македония и останалите страни от Западните Балкани по пътя към ЕС да бъдат гласувани по-късно от евродепутатите. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ