ЕС активира блокиращия регламент за защита на бизнеса от американските санкции срещу Иран

ЕС активира блокиращия регламент за защита на бизнеса от американските санкции срещу Иран

ЕС активира блокиращия регламент за защита на бизнеса от американските санкции срещу Иран

ЕС активира от днес, 7 август, блокиращия регламент, с който ще защити европейските компании от санкциите на САЩ срещу Иран.

От тази сутрин в сила влиза обновеният блокиращ регламент на ЕС, който ще защити европейските компании, развиващи дейност в Иран, от последиците на екстериториалните санкции, съобщи говорителят на Европейската комисия Мина Андреева.

Регламентът дава възможност на европейските компании да компенсират щетите от изпълнението на санкциите от лицата, по чиято вина те са настъпили.

Освен това, обявява за юридически недействителни на територията на ЕС всички решения на чуждестранни съдилища в подкрепа на санкциите.

Регламентът забранява на компаниите от ЕС да изпълняват екстериториални санкции на САЩ, с изключение на случаите, в които това става със специалното разрешение на Европейската комисия. Такова разрешение може да има, ако неизпълнението на санкциите може да нанесе сериозни щети на интересите на европейски компании или на целия ЕС.

Евросъюзът обяви, че "дълбоко съжалява за санкциите, които САЩ налагат на Иран, след като американският президент Доналд Тръмп изтегли страната си от ядреното споразумение, постигнато през 2015 година", предаде Франс прес.

В изявление на шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини и на външните министри на Великобритания, Германия и Франция се посочва, че Евросъюзът ще работи за това да останат отворени "ефективни финансови канали с Иран".

"Дълбоко съжаляваме, че САЩ връщат санкциите след оттеглянето си от Съвместния всеобхватен план за действия (СВПД). Решени сме да защитим европейските икономически субекти, които развиват легитимен бизнес в Иран. По тази причина обновеният европейски блокиращ регламент влиза в сила на 7 август, за да защити компаниите от ЕС, които развиват законен бизнес с Иран от последиците на американските екстериториални санкции", се допълва в изявлението.

Блокиращият регламент е създаден през 1996 година, за да се заобиколи ембаргото срещу Куба, но така и не е използван на практика. Той трябваше да се разшири и измени, за да може да се прилага в случая с Иран.

Целта на регламента е да се противодейства на факта, че американските санкции важат за всички физически и юридически лица по света съгласно принципа на екстериториалност на американското право. Много европейски фирми като петролната компания Тотал (Total) решиха да се изтеглят от Иран, ако за тях не се направи изключение от американските санкции.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ