ЕС гледа към идеята за "коронаоблигации", ще се помага на икономиките без "но" и "ами..."

ЕС гледа към идеята за коронаоблигации, ще се помага на икономиките без но и ами...

ЕС гледа към идеята за "коронаоблигации", ще се помага на икономиките без "но" и "ами..."

Европейската комисия взима под внимание всички инструменти, с които разполага, включително разхлабване на правилата за дълга и емитиране на единни облигации в Еврозоната, с които да бъде омекотен ударът на пандемията от коронавирус върху икономиката. Това заяви днес председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен в интервю за германското радио Deutschlandfunk, цитирано от Ройтерс.

По думите на Фон дер Лайен ЕС ще направи всичко по силите си, за да подкрепи икономиката, без да има "но" и "ами".

Попитана за възможността за емитиране на специални съвместни облигации за Еврозоната, които някои нарекоха "коронаоблигации", Фон дер Лаейн заяви, че се разглеждат всички варианти, които биха могли да бъдат от помощ в тази криза.

"Ако те помогнат и ако са правилно структурирани, ще бъдат използвани", добави тя.

Идеята за "коронаоблигации" дойде от Италия след призив на премиера Джузепе Конте за общи дългови книжа в Еврозоната или на европейски гаранционен фонд, за да се помогне на държавите от ЕС да финансират здравните разходи и спасителните икономически програми.

Еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони заяви в петък, че Европейският механизъм за стабилност (ЕМС) -  спасителният фонд на Еврозоната, ще бъде в най-добра позиция за емитирането на подобни „коронаоблигации“, които ще бъдат нужни за финансиране на спешните мерки.

"Облигациите са пазарни операции и те трябва да бъдат издадени от финансови структури. Най-подходящата за целта е ЕМС", заяви той, като подчерта, че решението все още не е взето, но работата трябва да продължи.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ