ЕС не изключва възможност за нови санкции срещу Беларус

ЕС не изключва възможност за нови санкции срещу Беларус

ЕС не изключва възможност за нови санкции срещу Беларус

Европейският съюз не изключва възможността за налагане на нови санкции срещу Беларус заради обстановката, свързана с президентските избори в страната. Това посочи днес говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че държавите от ЕС подготвят общо становище, чието съдържание ще зависи от оценката на данните от изборите. По неговите думи събитията до днес са неприемливи, особено защото са свързани с употребата на неоправдано насилие и натиск над кандидати, журналисти, наблюдатели и протестиращи.

Говорителят посочи, че изборите са били следени само от местни наблюдатели и по техните оценки има основания за съмнение в резултатите, обявени от централната избирателна комисия. Осъждаме насилието и призоваваме за въздържане от насилие, заяви той.

ЕС преоценява отношенията с Беларус в светлината на последните събития. Никой не бърза да говори за санкции, но всякакви възможности остават открити. Не изключвам налагането на санкции, но не мога да кажа какво решение ще вземат държавите от ЕС, заяви говорителят. Той добави, че от 2016 г. е имало подобрение в отношетнията на ЕС с Минск и някои от санкциите са били отменени.

През февруари тази година Съветът на ЕС удължи действието на санкциите срещу Беларус с 12 месеца. Санкциите включват оръжейно ембарго; забрана за износ на стоки, които може да се използват за вътрешни репресии; запор на имущество; забрана за пътуване на граждани, свързани с неразкритите случаи на изчезване на двама опозиционери, един бизнесмен и един журналист през 1999 г. и 2000 година.

Действащите санкции срещу Беларус бяха въведени за пръв път през 2004 г. в отговор на изчезването на посочените хора преди две десетилетия. След това Съветът на ЕС прие допълнителни санкции срещу участниците в нарушенията на международните избирателни правила и на международното право в областта на правата на човека, както и в репресиите срещу гражданското общество и демократичната опозиция. Оръжейното ембарго беше въведено през 2011 година.

През февруари 2016 г. Съветът на ЕС отмени санкциите срещу 170 граждани и три дружества от Беларус, като запази оръжейното ембарго и санкциите срещу четирима граждани. Съветът уточни тогава, че решението е взето при отчитане на предприетите от Минск стъпки за подобряване на отношенията с ЕС.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ