ЕС обсъжда стартиране на предприсъединителни преговори с Албания и Македония

 ЕС обсъжда стартиране на предприсъединителни преговори с Албания и Македония

ЕС обсъжда стартиране на предприсъединителни преговори с Албания и Македония

Страните от Европейския съюз обсъждат днес дали да дадат зелена светлина за започване на предприсъединителни преговори с Албания и Македония. Някои членки обаче изразиха опасения във връзка с корупцията и състоянието на правовата държава в двете кандидатки, съобщава ДПА.

Европейската комисия заяви през април, че Албания и Македония са постигнали достатъчен напредък, за да се постави начало на преговорите за членството им в ЕС, предава БТА.

С неотдавнашното решаване на продължителния спор между Македония и Гърция за името на бившата югославска република, мнозинството от членките на ЕС вече са готови да започнат предприсъединителните преговори.

Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот заяви, че двете страни са постигнали "забележителен напредък в сферата на върховенството на закона и независимостта на съдебната система", затова Германия подкрепя започване на преговорния процес.

"Мога само да призова още веднъж нашите приятели от Холандия и Франция да не застават на пътя към необходимия консенсус", заяви Рот преди среща на външните министри на ЕС.

Холандският външен министър Стеф Блок призна, че двете страни са отбелязали "съществен напредък".

"Но същевременно все още не са постигнали всичко", казва Блок. "Искаме да видим резултати в борбата срещу корупцията и по отношение на правовата държава".

Рот заяви все пак, че е оптимист, че министрите може да се споразумеят днес, като отбеляза, че Германия е предложила компромис.

"Ние може да поставим въпроса за някои безпокойства днес и да заявим ясно, че по-специално Албания трябва да изпълни някои предварителни условия, за да отвори преговорните глави", посочи той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ