ЕС отделя 120 милиона евро за безплатен интернет

ЕС отделя 120 милиона евро за безплатен интернет

ЕС отделя 120 милиона евро за безплатен интернет

Европейският съюз одобри програма на стойност 120 милиона евро за осигуряване на хиляди точки за безплатен интернет в центровете на европейските градове до 2020 година, предаде ДПА.

Планът, договорен между Европейския парламент, Съвета и Европейската комисия, предвижда сумата да бъде отпусната за финансиране на безплатен достъп до безжичен интернет в 6000 до 8000 общини във всички страни членки.

Инициативата Уай Фай фор Ю (WiFi4EU) ще подобри възможностите за връзка, особено там, където достъпът до интернет е ограничен, посочи еврокомисарят за единния дигитален пазар Андрус Ансип.

Уай Фай фор Ю (игра на думи - "безжичен интернет за теб" - бел. ред.) е първа стъпка, която приветстваме, но трябва да се направи още много, за да се постигне високоскоростна връзка на цялата територия на ЕС, допълни той.

Според плана общини, библиотеки и други обществени организации ще могат да кандидатстват за финансиране с цел инсталиране на точки за безплатен интернет достъп чрез проста административна процедура, посочва Европейския съвет.

Инициативата Уай Фай фор Ю, която бе обявена от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в речта му за състоянието на Общността, е част от прегледа на телекомуникационния сектор в ЕС, чрез който трябва да бъдат задоволени нарастващите нужди от достъп до връзка и да се стимулира конкурентоспособността, отбелязва ЕК.

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ