ЕС раздаде първите пари от фонда за възстановяване

ЕС раздаде първите пари от фонда за възстановяване

ЕС раздаде първите пари от фонда за възстановяване

Европейският съюз раздаде първите пари от огромния фонд за възстановяване от Ковид-19 под формата на безвъзмездни средства за създаване на работни места и подкрепа на бизнеса в икономиките, пострадали от пандемията, предаде Ройтерс.

27-те държави членки на ЕС кандидатстват да получат пари от фонд на стойност 800 милиарда евро като грантове и заеми, който се финансират с дълг, набиран от Европейската комисия от името на страните, припомня БТА.

Комисията обяви, че е изплатила първи 800 милиона евро грантове за 16 държави от ЕС, сред които Франция, Германия, Дания, Естония и Чехия.

Много съм щастлив, че успяхме да дадем старт на "Следващо поколение ЕС" (NextGenerationEU) по график, заяви еврокомисарят за бюджета Йоханес Хан.
Фондът за възстановяване от Ковид-19 е известен като "Следващо поколение ЕС". С парите ще бъдат финансирани 41 национални и регионални програми, насочени към преодоляване на разликата между мерките за спешно реагиране и дългосрочните инвестиции, чрез мерки за укрепване на здравните системи, създаване на работни места или предлагане на инвестиционна подкрепа за бизнеса, припомня Ройтерс.

Ще бъдат подкрепени проекти, които спомагат за намаляване на различията в икономическата сила на отделните региони. Този вид финансиране в ЕС се нарича кохезионно. Държавите освен това могат да го използват за възстановяване на сумата по проекти, датиращи oще от февруари 2020 година.
За да получи одобрение, всяко правителство трябваше да определи как ще похарчи своя дял, с уговорката, че поне 37 на сто от парите трябва да отидат за борба с климатичните промени, а най-малко 20 процента - за приспособяване на икономиката към цифровата ера.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ