Жест от ЕС - безвизов режим за Великобритания след Брекзит

Жест от ЕС - безвизов режим за Великобритания след Брекзит

Жест от ЕС - безвизов режим за Великобритания след Брекзит

Посланиците на 27-те страни членки на Европейския съюз съгласуваха позиция за въвеждане на безвизов режим на пътуване за британските граждани след Брекзит. Това се казва в изявление на Съвета на ЕС, публикувано днес, предадоха световните агенции.

"Посланиците на ЕС решиха днес, че след Брекзит гражданите на Великобритания, пребиваващи в Шенгенската зона за кратко време (90 дни във всеки 180-дневен период) трябва да имат право на безвизово пътуване", се казва в документа. В него се казва, че посланиците са поръчали на румънското председателство на Съвета на ЕС да започне преговори с Европейския парламент с цел реализиране на това решение на законодателно равнище. В документа се подчертава, че мярката трябва да бъде взаимна, предава БТА.

"По правилата на ЕС безвизовият режим се въвежда при условие на взаимност. Правителството на Обединеното кралство заяви, че няма намерение да иска визи от гражданите на ЕС, пътуващи във Великобритания за кратко", се казва в документа.

При организиран Брекзит, тоест с договорено споразумение, тези правила ще започнат да действат след завършване на преходния период, който би трябвало да продължи до края на 2020 г., а в случай на Брекзит без договор - те ще се прилагат от момента на излизане на 29 март 2019 г., ако датата не бъде отсрочена.

В документа относно безвизовия режим обаче Гибралтар е означен като "колония" на Великобритания, което разгневи Лондон, предаде Ройтерс.

В документа се въвежда ново разграничение между онези, които живеят във Великобритания и онези, които са граждани на Гибралтар, британска отвъдморска територия, която сега е в ЕС. Дипломати разказват, че когато чул това, британският посланик в ЕС изразил възраженията на Лондон пред останалите си колеги. Британска говорителка пък каза: "Гибралтар не е колония и е напълно неуместно да бъде описван по този начин".

Полемиката подчертава напрежението относно Гибралтар, който е на южния испански бряг и върху който претенции има Испания.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ