ЕС ще осигури военна техника за 500 млн. евро за Украйна

ЕС ще осигури военна техника за 500 млн. евро за Украйна

Европейският съюз ще предостави военна подкрепа в размер на 500 млн. евро за Украйна. Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел днес преди началото на министерската среща на Г-7 в Северна Германия.

Пред репортери той уточни, че военната подкрепа ще бъде за тежки оръжия, като танкове и артилерия. С този транш, който Борел нарече „нов импулс за военна подкрепа”, общата стойност на помощта за  Украйна досега възлиза на 2 млрд. евро.

Борел е оптимист, че ембаргото на ЕС върху руския петрол също може да бъде договорено през следващите дни. Според него икономически санкции, международната изолация на Москва и противодействие на дезинформацията ще окаже голям натиск върху Русия. „В понеделник министрите на външните работи ще се справят с това и аз ще дам нов политически тласък за споразумението. Сигурен съм, че ще имаме споразумение – имаме нужда от него и ще го имаме“, категоричен е Борел.

Попитан дали новата помощ ще да бъде използвана за финансиране на бойни самолети за Украйна, Борел отговори: „Не можете да предоставите много бойни самолети с 500 милиона евро. Тези 500 милиона евро ще бъдат отпуснати за тежки въоръжения. В момента осигуряваме бронирана техника, танкове, тежка артилерия, боеприпаси – нещата, необходими за този вид война“.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ