ЕС заведе дело срещу Китай в Световната търговска организация

ЕС заведе дело срещу Китай в Световната търговска организация

ЕС започна процедура пред Световната търговска организация (СТО) срещу Китайската народна република заради дискриминационни търговски практики спрямо Литва. Това съобщи в четвъртък Европейската комисия, цитирана от Ройтерс. 

Според прессъобщението, действията на Китай са дискриминационни и незаконни според правилата на СТО и нарушават правата на износителите както в Литва, така и в други държави членки на ЕС, тъй като засягат продукти с литовско съдържание, изнасяни от други страни в ЕС. Тъй като предишните усилия за разрешаване на кризата се провалиха, "ЕС прибягна до започване на процедура срещу Китай за уреждане на спорове", посочват от Брюксел.

"ЕС е решен да действа като едно цяло и да действа бързо срещу мерките в нарушение на правилата на СТО, които застрашават целостта на нашия единен пазар. Паралелно с това полагаме дипломатическите си усилия за деескалиране на ситуацията", посочи изпълнителният заместник-председател на ЕК и комисар за търговия Валдис Домбровскис. 

Спорът между Китай и Литва възникна, след като балтийската държава позволи на Тайван да открие свое представителство във Вилнюс. Пекин смята острова за отцепила се част от Китай.