Евродепутатите поискаха да се разследва "Азербайджанската перачница"

Евродепутатите поискаха да се разследва Азербайджанската перачница

Евродепутатите поискаха да се разследва "Азербайджанската перачница"

Евродепутатите призоваха в специална резолюция разкритията около „Азербайджанската перачница“ да бъдат разследвани, а списъкът „Магнитски“ за санкции да бъде приет от ЕС. Документът бе приет с 578 гласа „за“ срещу 19 „против“, при 68 „въздържал се“.

Евродепутатите осъждат разкритията за „Азербайджанската перачница“ и опитите на Азербайджан и други диктаторски режими в трети страни да влияят на европейския процес на вземане на решения чрез незаконни средства, пише в резолюцията. Общото становище е, че европейският парламент трябва да разследва и приеме сериозни мерки за предотвратяване на подобни корупционни практики, които подкопават авторитета и легитимността на работата му.  Според проучване на ЕП цената на корупцията е между 179 млн. и 990 млн. евро в ЕС на БВП всяка година

Корупцията е една от най-пренебрегваните причини за нарушаване на човешките права и Европейският съюз трябва да поощрява международното сътрудничество за борба с нея, посочват още евродепутатите и призовават ЕС да:

  • осигури прилагането на съществуващите антикорупционни конвенции;
  • добави антикорупционна клауза към споразуменията с трети страни;
  • следи постоянно и отблизо проектите, финансирани от ЕС, в сътрудничество с местни антикорупционни агенции;
  • използва санкции като последна мярка или да спира споразумения в случай на системна корупция, водеща до сериозни нарушения на правата на човека;
  • подкрепя и защитава независимите медии, обществени организации и лица, подаващи сигнали, които разкриват случаи на корупция въпреки опасността от репресии.

Европарламентът настоява и да бъде представен пред Съвета на ЕС списъка „Магнитски“, съдържащ имената на 32 руски официални лица, които са отговорни за смъртта на адвоката Сергей Магнитски, за да може този списък да бъде приет възможно най-скоро и да се наложат санкции срещу тези лица.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ