ЕС ще се бори срещу COVID-19 с мерки за 2,77 трилиона евро

ЕС ще се бори срещу COVID-19 с мерки за 2,77 трилиона евро

ЕС ще се бори срещу COVID-19 с мерки за 2,77 трилиона евро

ЕС отговаря на епидемията от COVID-19 с мерки за 2,77 трилиона евро. Това е най-мащабната сума, която ЕС е осигурявал за справянето с криза досега, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

По думите й, бюджетът на ЕС до 2027 г. трябва да бъде съобразен със стратегическите решения за бъдещето. Според нея още е рано за цялостна стратегия за отпадане на въведените ограничения, като се предвижда мерките срещу разпространението на заразата да бъдат премахвани поетапно и с различна скорост в отделните европейски региони.

Фон дер Лайен изрази загриженост от мерките, предприети в някои държави, които по думите й „отиват твърде далеч“, визирайки мерките, въведени в Унгария.

„Извънредните мерки са необходими за защита на общественото здраве, но трябва да бъдат временни, строго съразмерни, да подлежат на проверка“, поясни Фон дер Лайен, цитирана от БТА.

Председателят на Европейската комисия представи подробности за обявените вчера намерения ЕК да насочи 100 милиарда евро към временна заетост, докато трае епидемията от COVID-19. По нейните думи това е огромна сума, която ще бъде на разположение на всички държави от ЕС. Целта е служителите в дружествата, останали без работа покрай епидемията, да получават възнаграждения от европейския бюджет, за да имат закрила и да бъдат готови да възстановят дейността си при първа възможност.

Фон дер Лайен съобщи още, че след Великден ЕК ще направи предложения за промени в европейската политика за миграцията.

Освен това, Европейската комисия заделя 100 млрд. евро за икономическите последици от разпространението на COVID-19 в Европа. Органът предлага да се създаде инструмент за солидарност, наречен „SURE“, който ще помогне на работниците да запазят доходите си, а на предприятията — да оцелеят. Обсъдено е всички налични структурни фондове да се пренасочат. Подпомагане ще получат също земеделските стопани и рибарите, както и най-нуждаещите се лица.

„Трябва да използваме всичко, с което разполагаме. Всяко свободно евро в бюджета на ЕС ще бъде пренасочено към борбата с коронавируса. Всяко правило ще бъде облекчено, за да може финансирането да бъде използвано бързо и ефективно. Така обединяваме силите си с тези на държавите членки за спасяването на човешки живот и запазването на препитанието на хората“, заяви председателят на ЕК Урсула Фон дер Лайен.

Страните членки ще могат да се възползват от тези средства под формата на заеми, за да гарантират, че работниците ще получават доход, а предприятията ще запазят служителите си. Заемите ще се основават на гаранции и ще бъдат насочени там, където нуждата от тях е най-спешна. „SURE“ ще подкрепя схеми за намалено работно време или временно спиране на цялата си дейност, като държавата ще осигури подпомагане на доходите за неизработените часове. Самостоятелно заетите лица ще получат заместване на дохода с оглед на настоящата извънредна ситуация.

Предвижда се да бъдат внесени изменения във Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица – осигуряване на електронни ваучери за пазаруване и възможност за закупуване на предпазни средства за лицата, които оказват помощ.

В инструмента за спешна подкрепа ще бъдат включени 3 млрд. евро, от които 300 млн. евро ще бъдат предоставени на RescEU в подкрепа на общите запаси от оборудване. Първият приоритет ще бъде управлението на кризата в областта на общественото здраве и осигуряването на жизненоважно оборудване и консумативи — от вентилатори до лични предпазни средства, от мобилни медицински екипи до медицинска помощ за най-уязвимите, включително тези в бежански лагери. Втората област на съсредоточаване е да се даде възможност за увеличаване на усилията за тестване. Предложението също така ще позволи на Комисията да организира обществени поръчки от името на държавите членки.

Държавите членки ще могат да предоставят подкрепа на рибарите — за временното спиране на риболовната дейност; на производители на аквакултури — за временното спиране или намаляването на производството; на организациите на производителите — за временното съхранение на рибни продукти и продукти от аквакултури.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ