Франция излиза официално от процедурата на ЕС за прекомерен дефицит

Франция излиза официално  от процедурата на ЕС  за прекомерен дефицит

Франция излиза официално от процедурата на ЕС за прекомерен дефицит

Франция излиза официално от процедурата за прекомерен дефицит, открита през 2009 година от Европейската комисия, след като най-сетне е успяла да изпълни европейските бюджетни изисквания. Това решиха днес министрите на финансите от ЕС, съобщи Франс прес.

След 2,6 на сто от БВП през 2017 година, френският бюджетен дефицит ще достигне 2,3 на сто през 2018 година и 2,8 на сто през 2019 година, според икономическите прогнози на Европейската комисия, предава БТА.

Три финансови години под прага от 3 процента от БВП след десет години прекомерен дефицит доказват, според Брюксел, че бюджетната корекция на Париж е трайна.

Излизането от процедурата настъпва в много удобен момент за президента Еманюел Макрон, чиито амбиции за реформа на Еврозоната досега бяха дискредитирани на европейската сцена поради недобрите бюджетни постижения на Франция.

Сега Испания остава единствената страна от ЕС в такава процедура, поне до идната година. По време на икономическата криза едновременно в такава процедура бяха 24 страни от ЕС, през 2011 година, надвишавайки допустимия праг за бюджетния дефицит от 3 процента от БВП

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ