Google дава 25 милиона долара за новия фонд на ЕС за борба с фалшивите новини

Google дава 25 милиона долара за новия фонд на ЕС за борба с фалшивите новини

Google дава 25 милиона долара за новия фонд на ЕС за борба с фалшивите новини

Google, подразделение нa Alphabet, ще даде 25 милиона долара в новосъздадения фонд "Европейски медии и информация" за борба с фалшивите новини, съобщи днес компанията, цитирана от Ройтерс. Това става на фона на критиките, че технологичните гиганти не правят достатъчно, за да разобличават дезинформацията.

Пандемията от COVID-19 и президентските избори в САЩ миналата година станаха повод за нараснал брой фалшиви новини и се появиха обвинения срещу социалните медии, че не са достатъчно активни в справянето с проблема. Според регулаторните органи те могат да предприемат действия чрез строги ограничения.

Фондът "Европейски медии и информация", който бе учреден миналата седмица от фондация Calouste Gulbenkian и Института на ЕС, цели да включи изследователи, хора, които проверяват фактите, организации с нестопанска цел и други обществени органи в борбата срещу фалшивите новини.

Несигурността и предизвикателствата, с които се сблъскахме миналата година, показаха, че е по-важно от всякога хората да имат достъп до точна информация и да отделят реалните факти от измислицата. Това написа в публикация в блог шефът на отдел "Бизнес операции" в Google Мат Бритин.

Фондът бе учреден за срок от пет години. Европейската обсерватория за цифрови медии, създадена в рамките на проект на ЕК миналата година, ще оценява и избира проектите. Сред членовете й са хора, които проверяват фактите, както и учени изследователи.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ