Харчим най-много за жилищни удобства в ЕС, но най-малко за жилищна защита

Харчим най-много за жилищни удобства в ЕС, но най-малко за жилищна защита

Харчим най-много за жилищни удобства в ЕС, но най-малко за жилищна защита

България е лидер в ЕС по похарчени публични средства в областта на държавното управление на жилищните и обществени удобства, отчита анализ на Евростат за "Политиката на жилищното настаняване в ЕС" през 2015 година.

Страната ни отчита най-високи общи разходи в ЕС спрямо брутния вътрешен продукт (БВП), посветени на жилищното настаняване и обществените удобства, в размер на 2,1 на сто от БВП. От тях "жилищното строителство" в България възлиза на 1,1 на сто от БВП през 2015 г., показват данните на Евростат, които включват следните разбивки: "жилищно строителство", "развитие на общността", "водоснабдяване" (осигуряване на вода за домакинствата и предприятията, но не и за канализационните системи), "улично осветление", "жилища за научноизследователска и развойна дейност и обществени удобства" и "жилищни и обществени удобства".

Отчитаният период съвпада със старта на Националната програма за енергийна ефективност, свързана с обновяването и санирането на блоковете, строени по индустриален способ, която се финансира с публични средства.

Програмата започна през 2015 г. с финансов ресурс от 1 млрд. лева, като основните й цели бяха намаляване на разходите за отопление на домакинствата, променена жилищна инфраструктура и облика на градовете, по-чиста околна среда, както и удължаване живота на санираните сгради, посочва БТА. До момента са издадени над 4 500 сертификата за енергийна ефективност след обновяване на жилищни сгради, санирани по националната програма за енергийна ефективност.

От гледна точка обаче на разходите за социална защита, свързани с жилищното настаняване - България, Естония, Гърция, Испания, Хърватия, Италия, Кипър, Люксембург, Португалия, Румъния, Словения и Словакия са в дъното на европейската класация със средства по-малко от 0,1 на сто от БВП, похарчени за социална защита за жилищни нужди.

Разходите по показателя "социална жилищна защита" през 2015 г. у нас са били около 190 млн. лева, най-вече за подпомагане на социалния патронаж над възрастни хора или инвалиди, разходи за подпомагане на домове за възрастни хора, за защитени жилища, разходи за рехабилитация на центрове на хора с увреждания и др.

През 2015 г. държавите членки на ЕС са похарчили почти 86 милиарда евро за разходите за държавното управление за жилищни и обществени удобства. Тази цифра е равна на 0,6 на сто от БВП на ЕС.

Най-нисък процент разходи по този показател, (където България е лидер с 2,1 на сто от БВП), са отчетени в Дания и Гърция (0,2 процента), Белгия, Литва и Холандия (всички по 0,3 процента), следвани от Германия, Естония, Малта, Австрия и Финландия (всички по 0,4 процента от БВП).

В същото време страните от ЕС са похарчили почти 81 млрд. евро за разходи за социална закрила, свързани с жилищата, сума равняваща се на 0,5 на сто от БВП на ЕС.

Най-много бюджетни разходи, предназначени за социална защита, свързани с жилищното настаняване, са отделени във Великобритания - 1,3 на сто от БВП, Франция - 0,9 на сто , Ирландия - 0,8 на сто и Дания - 0,7 на сто от БВП.

Както вече беше споменато - 12 страни членки, сред които и България, са похарчили сравнително най-малко средства за функцията социална жилищна закрила - около 0,1 на сто от БВП.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ