Изборите за Европарламент ще са догодина през май

Изборите за Европарламент ще са догодина през май

Изборите за Европарламент ще са догодина през май

Европейските избори ще се проведат в периода 23 – 26 май 2019 г., реши Европарламентът днес

Датите за европейските избори бяха предложени от Председатеския Съвет на ЕП (съставен от председателя на ЕП и лидерите на политическите групи) на 11 януари.

След като вече се консултира с ЕП, се очаква Съветът да финализира процедурата преди края на юни 2018 г., за да даде достатъчно време на държавите в ЕС да организират европейските избори през следващата година.

Според Избирателния акт от 1976 г. европейските избори трябва да се състоят между четвъртък, 6 юни и неделя, 9 юни в съответствие с датите, на които са се състояли първите преки европейски избори (четвъртък, 9 юни до неделя, 12 юни 1979 г.). Въпреки това, в случай че Съветът действа единодушно, той има правото да предложи нови дати в рамките на определен период от време след консултация с ЕП.

След изборите догодина депутатите  в еврпарламента ще бъдат намалени до 705 от сегашните 751, заради напускането на Великобритания. България и още 12 държави ще запазят броя на евродепутатите си, а 14 държави ще получат допълнителни места. От тях най-много, по пет ще са за Испания и Франция. Предвижда се Холандия и Италия да имат трима евродепутатиповече, а с по един нарастват мандатите на Румъния, Полша, Швеция, Австрия, Дания, Словакия, Финландия, Хърватия и Естония. Ирландия получава още две места.

В сегашния състав на ЕП Великобритания разполага със 73 евродепутати. По силата на февруарското решение 46 от британските мандати ще бъдат оставени в запас за държави, които може да се присъединят към ЕС занапред.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ