ЕП върна на поправителен френския кандидат за еврокомисар

ЕП върна на поправителен френския кандидат за еврокомисар

ЕП върна на поправителен френския кандидат за еврокомисар

Френският кандидат за европейски комисар за вътрешния пазар Силви Гулар не получи одобрението на Европейския парламент. Тя ще трябва да отговаря на допълнителни въпроси и по всяка вероятност ще бъде изслушана отново, предаде Нова телевизия.

На въпроси за скандал с фиктивни назначения в Европейския парламент и работата си като съветник в американски мозъчен тръст за 10 000 евро на месец в периода 2013-2016 г., докато е била европейски депутат, Гулар заяви, че е декларирала всичките си доходи и че не са й били повдигани обвинения от френската прокуратура, предаде БТА.

"Чиста съм", каза Гулар и заяви, че е била разпитана от следователи на ЕС, които са преценили, че няма проблем тя да се яви на изслушването.

Ако кандидатурата на Гулар бъде отхвърлена, Франция ще трябва да предложи ново име за еврокомисар. По-рано ЕП отхвърли кандидатите на Румъния и Унгария.

"Уважих решението на главния секретариат на този парламент да възстановя сумата от 45 000 евро. Тази сума представляваше заплати и социални осигуровки. Честно казано, това беше проблем в управлението на човешки ресурси и ако проверите в главния секретариат, ще ви обяснят, че не става дума за съдебен въпрос, а за админстративна проверка, която приключи с връщането на пари, които не съм получавала. Аз бях платила парите", каза Гулар.

Междувременно в Румъния се развихри вътрешно-политически скандал на най-високо ниво заради провала с номинацията на страната за еврокомисар. Официално издигната Рована Плумб бе блокирана още на етап преглед на документи от Правната комисия заради конфликт на интереси. След отхвърлянето на Плумб в началото на седмицата, управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) номинира единодушно като кандидат за комисар евродепутата Дан Ника. Социалдемократите гласуваха и резервна кандидатура в лицето на държавния секретар в МВнР Мелания-Габриела Чот.

Президентът на страната Клаус Йоханис обаче не намира за подходящи за такава позиция нито Дан Ника, нито Габриела Чот. Йоханис призова премиера Дънчила да престане да рискува доверието към страната заради "дребни партийни интереси". "Не правете Румъния за смях с тези непрофесионалисти", призова държавният глава.

Премиерът Дънчила отговори на критиките на Йоханис като заяви, че той е бил информиран за кандидатурата на Дан Ника още преди месец, заедно с тази на Рована Плумб, "но изглежда е пропуснал тази подробност, зает с предизборната си кампания", пише "Адевърул". Йоханис и Дънчила са и преки конкуренти в предстоящите президентски избори, които ще се произведат през ноември.

 
Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ