Каталуния: Спечелихме правото на независимост

Каталуния: Спечелихме правото на независимост

Каталуния: Спечелихме правото на независимост

90% са гласували за независимост на Каталуния, съобщи говорителят на местното правителство Жорди Турул. Във вота са участвали малко над 2, 262 млн. избиратели. 7,8% са гласували против, 2% са пуснали бели бюлетини, 0,8% са невалидните бюлетини.

Каталунците с избирателно право са около 5,3 млн. - това означава, че активността е била малко над 42%. Допитването беше бойкотирано от всички юнионистки партии в областта. Референдумът се осъществи, въпреки забраната на Конституционния съд и липсата на гаранции за легитимност на вота.

Турул подчерта, че много училища с избирателни секции са били затворени и са били иззети бюлетини. Така, според сепаратисткото правителство заради това са загубени около 770 000 гласа. "400 училища са запечатани и много гласове са били директно откраднати", каза Турул, цитиран от местния вестник „Ла Вангуардия“.

Премиерът на автономната област Карлес Пучдемон, заобиколен от цялото правителство, заяви снощи, че каталунците са спечелили правото да имат независима държава под формата на република. Той поздрави гражданите за мобилизацията да гласуват, въпреки забраната.

Пучдемон ще представи в близките дни резултатите пред регионалния парламент. Според местния закон независимост може да бъде провъзгласена едностранно, ако гласуването с „да“ спечели допитването.

Премиерът на централното правителство Мариано Рахой от своя страна каза, че референдумът за самоопределяне на Каталуния не се е състоял и принципите на правовата държава остават в цялата си сила. Той поздрави полицията, че е изпълнила своя дълг, уважавайки заповедта на съда.

„Не искам да затварям нито една врата, никога не съм го правил (…) винаги ще бъде така, но само в рамките на закона и демокрацията“, коментира той.

Около 40 сепаратистки движения и каталунски синдикати отправиха снощи апел за генерална стачка на 3 октомври.

Най-малко 92-ма души са пострадали при сблъсъците с полицията в неделя. Двама са по-тежко ранени, 70-годишен мъж е ранен в окото. Здравните служби и каталунското правителство съобщиха, че 844 души са потърсили медицинска помощ. 33-ма полицаи са ранени по данни на вътрешното министерство. Някои от тях са били замеряни с камъни.

Мадрид мобилизира хиляди полицаи, за да осуетят вота. Каталунската полиция Mossos d'Esquadra бе поставена под командването на централното правителство, но по думите на очевидци, цитирани от Би Би Си, регионалните сили на реда не са се опитвали да прилагат сила срещу гражданите.

Кметът на Барселона осъди действията на националната полиция срещу „беззащитното население“ по думите му.

Снощи хиляди каталунци отново излязоха в центъра на Барселона.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ