Критикуват ЕК за неразкрити съобщения между Фон дер Лайен и шефа на Pfizer

Критикуват ЕК за неразкрити съобщения между Фон дер Лайен и шефа на Pfizer

Омбудсманът на Европейския съюз разкритикува днес Европейската комисия за това, че не е разкрила текстови съобщения между председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и изпълнителният директор на фармацевтичния гигант Pfizer Алберт Бурла, които двамата са си разменили преди сключването на сделката за доставки на ваксини срещу COVID-19 от фирмата, предаде „Политико“.

Достъп до съобщенията е бил поискан от журналиста Алежандър Фанта от новинарския сайт netzpolitik.org, след като „Ню Йорк таймс“ споменава за тяхното съществуване в своя публикация за действията на ЕС за подсигуряване на ваксини.

Разследване на европейския омбудсман Емили О’Райли установява, че Европейската комисия не е потърсила достъп до съобщенията от офиса на Фон дер Лайен, въпреки искането на Фанта. От Еврокомисията всъщност са поискали от кабинета на Фон дер Лайен да потърси „документи“, свързани с случката – термин, който според стандартите на ЕК не включва текстови съобщения.

Според О’Райли в този случай става дума за лошо управление.

„Начинът, по който е третирано това искане за достъп до публична информация, показва, че не е направен опит да се идентифицира дали тези текстови съобщения изобщо съществуват. Това не отговаря на основателните очаквания за прозрачност и административни стандарти в ЕК“, коментира омбудсманът.

Случаят е пореден пример за придобиващият все по-голяма значимост дебат за начина, по който европейските институции разглеждат текстовите съобщения на официални лица, особено когато те включват информация за ключови политики.

В материала на „Ню Йорк таймс“ се посочва, че шефът на ЕК „е обменял текстове и обаждания“ с Бурла в продължение на месеци и че „личната дипломация е изиграла голяма роля“ в сделката за закупуването на 1,8 млрд. дози от ваксината на Pfize и BioNTech. В отговор на искането на Фанта за достъп, от Еврокомисията са казали, че не пазят документи, който не са под формата на имейл, физическо съобщение или пресрилийз.

По време на разследването на омбудсмана, от ЕК са заявили, че „тестовите съобщения и другите видове незабавни съобщения по своята същност са краткотрайни документи, които по принцип не съдържат важна информация относно въпроси, свързани с политики, дейности и решения на Еврокомисията“,

О’Райли обаче отхвърля този аргумент, като посочва, че според закона на ЕС за достъп до документи, дефиницията на документ е „всяко съдържание, независимо от неговия носител... относно въпрос, свързан с политиките, дейностите и решенията, попадащи в обхвата на сферата на отговорност на институцията“

Сега омбудсманът препоръча на Комисията да поиска от офиса на Фон дер Лайен да потърси съответните текстови съобщения и в случай, че те бъдат идентифицирани, да прецени дали да предостави достъп до тях съгласно регламентите.

Говорител на ЕК заяви, че препоръката е взета предвид и че Еврокомисията ще отговори на омбудсмана в определения от нея срок – до 26 април.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ