Лидерите от ЕС се споразумяха за мигрантите

Лидерите от ЕС се споразумяха за мигрантите

Лидерите от ЕС се споразумяха за мигрантите

Лидерите на ЕС постигнаха споразумение по заключителния документ от срещата след близо 10-часови преговори, съобщи рано тази сутрин председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Испанският премиер Педро Санчес заяви, че ще бъдат отпуснати повече средства за справяне с миграцията, предаде БТА.

Снощи Италия блокира общата декларация от първия ден на европейската среща на върха. Документът включваше акценти, свързани с търговската и отбранителната политика. 

Премиерът Джузепе Конте си запазва правото да се произнесе по всички теми, заяви италиански източник, цитиран от Франс прес. По този начин новото правителство на популистите и крайно десните се опитва да търгува единството на ЕС срещу решение, което го удовлетворява.

"Италия вече не е сама след тази среща на върха", заяви Конте след края на преговорите. Той отбеляза, че страната му ще реши по-късно дали да създаде центрове за прием на мигранти на територията си.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че пристигащите в Европа мигранти не трябва сами да избират в коя страна да останат. Меркел добави, че страните от ЕС искат до 2020 г. да подсилят Европейската гранична служба (Фронтекс) и да заделят средствата за втория транш за Турция в рамките на споразумението за бежанците. 

В същото време Малта заяви, че повече няма да приеме нито един хуманитарен кораб с мигранти, предаде Ройтерс.

Малта пусна вчера в пристанището на Ла Валета германския кораб „Лайфлайн“ с 230 мигранти. Корабът бе блокиран близо седмица в морето, след като Италия затвори пристанищата си.

Малтийският премиер Джозеф Мускат подчерта, че става дума за решение ad hoc за конкретния случай с „Лайфлайн“. В същото време властите започнаха разследване на екипажа, който миналата седмица игнорира нарежданията на италианските власти да не прибира мигрантите от лодките, а да ги остави на либийската брегова охрана.

Малта затваря пристанищата за кораби с мигранти, защото не иска да се смята, че подкрепя операции, които в крайна сметка нарушават нейните и международните правила.

Докато течеше срещата в Брюксел, Мароко се противопостави на идеята за приемни центрове за мигранти извън ЕС, развивана в последните дни, предаде Франс прес.

Мароко отхвърля и винаги е бил против подобни методи за управляване на мигрантските потоци, каза външният министър Насер Бурита след среща с испанския си колега Жозеп Борел. Според Мароко това е „лесно решение“, но  „контрапродуктивен механизъм“.

Тунис също отказа да приеме платформите, изнесени от ЕС. Двете африкански страни заедно с Албания бяха сочени като възможни места за настаняване на мигрантите, извадени от Средиземно море.  Целта е хуманитарните кораби да не стигат до Испания, Италия и Гърция – основните три входа, през които мигрантите влизат в Европа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ