McKinsey: Икономическата криза застрашава близо 60 млн. работни места в ЕС

McKinsey: Икономическата криза застрашава близо 60 млн. работни места в ЕС

McKinsey: Икономическата криза застрашава близо 60 млн. работни места в ЕС

Близо 59 милиона работни места в Европейския съюз са застрашени заради икономическата криза, причинена от пандемията на коронавируса, се казва в доклад на международна консултантска компания McKinsey and Company, цитиран от британското издание Financial Times.

Настоящата ситуация може да засегне повече от една четвърт от всички заети в частния сектор на ЕС. Половината от застрашените позиции са в областта на клиентското обслужване и продажбите, ресторантьорството и стрoителството. В търговията на едро и на дребно в Европа на риск са изложени 14,6 милиона работни места, в сектор "настаняване и храна" - 8,4 милиона, а в "изкуството и развлекателната индустрия" - 1,7 милиона.

Близо две трети от позициите са в малки и средни предприятия, които са по-затруднени от големите компании да се адаптират към изискванията на отдалечената работа и социалната дистанция.  

"Загубата на тези работни места не само ще бъде трагедия на индивидуално равнище, но и ще бъде много болезнена от икономическа гледна точка", коментира McKinsey в доклада си.

Международната консултантска компания е изчислила, че безработицата в ЕС ще достигне връх от 7,6 процента през 2020 г. и ще се върне на предкризисните си равнища през четвъртото тримесечие на 2021 г. При най-лошия сценарий обаче показателят би могъл да скочи до максималните 11,2% с възстановяване на нивата от 2019 г. чак към 2024 г. 

Безработицата в Еврозоната спадна до 12-годишен минимум през февруари - месеца преди на много места из Европа да започне въвеждането на мерки по овладяване на вируса. Показателят във валутния съюз сочеше 7,3% - най-ниска стойност от март 2008 година.

Припомняме, че Европейската комисия вече предложи схема за субсидиране на заплатите, за да насърчи работодателите да намалят работното време, вместо да съкращават щат. Този план може да струва 100 милиарда евро под формата на кредитиране, гарантирано от всички страни членки на ЕС.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ