Мигрантите създадоха дипломатическа криза между Париж и Рим

Мигрантите създадоха дипломатическа криза между Париж и Рим

Мигрантите създадоха дипломатическа криза между Париж и Рим

Отказът на Италия да приеме спасените мигранти на френския кораб „Акуариус“ засили дипломатическо напрежение между Рим и Париж и е на път да провали планираната за утре среща на президента Еманюел Макрон и премиера Джузепе Конте, пише „Фигаро“.

Макрон осъди във вторник „цинизма“ и „безотговорността“ на италианското правителството, което затвори пристанищата си за кораба с 629 мигранти, спасени край либийските брегове.

В отговор новото правителство в Рим привика френския посланик, за да протестира – изключително рядка мярка между съюзнически страни в ЕС. Срещата на министрите на икономиката на двете страни вчера в Париж беше анулирана. Рим даде да се разбере, че визитата на Конте ще се осъществи, при условие, че Париж се извини официално.  

Италианският вътрешен министър Матео Салвини припомни на Франция, че е поела ангажимент да приеме 9000 имигранти, но не го е изпълнила. Той повтори обвиненията си към ЕС, че е изоставил Италия да се справя сама с вълната мигранти – 700 000 бежанци да влезли в Италия от 2013 г. Именно мигранската криза доведе на власт коалицията на крайнодясната Лига и антисистемното Движение „5 звезди“.

„Отворихме нов фронт в Европа (…). Италия спира да се покланя и да се подчинява“, заяви Салвини.

На този фон се очертава още един пункт на разединение – вътрешните министри на Австрия, Германия и Италия обявиха, че създават „ос на желаещите“ за борба с нелегалната миграция в ЕС. Инициативата, която може да бъде подкрепена от Холандия и Дания, отслабва позициите на канцлерката Ангела Меркел и застрашава проекта й за създаване на обща система за даване на убежище в ЕС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ