Норвегия спира финансовата помощ за Унгария

Норвегия спира финансовата помощ за Унгария

Норвегия спира финансовата помощ за Унгария

Норвегия обяви, че прекратява предоставянето на финансови грантове за Унгария. Решението беше взето след като двете страни не успяха да стигнат до споразумение кой да управлява въпросната финансова помощ за унгарските неправителствени организации, предаде Евронюз.

Унгария трябваше да получи 220 млн. евро от Европейската икономическа зона и Норвежката грантова схема, чрез които Норвегия и в по-малък мащаб Лихтенщайн и Исландия (които не са част от ЕС) финансират програми в развиващите се икономики от ЕС за намаляване на социалните и икономически неравенства.

„Унгария не одобри назначаването на най-добрия кандидат за тази работа. Следователно не успяхме да стигнем до споразумение и затова в Унгария планираните програми няма да се осъществят“, се казва в съобщение на норвежкото външно министерство.

„Норвегия ни дължи тези пари, защото без да е част от ЕС тя се ползва от привилегиите на единния пазар, а в същото време не плаща вноска за бюджета на ЕС. Разглеждаме какви са възможностите този дълг към нас да ни бъде изплатен“, заяви Гергели Гуляс, ръководител на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан.

 ЕС критикува мерките на Орбан да отслаби съдебната независимост и да ограничи правата на LGBT общността в страната, включително и чрез финансиране от неправителствени организации. Според решение на Европейския съд тези действия на унгарското правителство нарушават разпоредби на ЕС.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ