Ново поражение за британското правителство по казуса с ирландската граница

Ново поражение за британското правителство по казуса с ирландската граница

Ново поражение за британското правителство по казуса с ирландската граница

Камарата на лордовете одобри даването на правомощия на британския парламент да спре евентуална сделка за излизане на Великобритания от Европейския съюз, която може да доведе до възобновяване на твърда граница на остров Ирландия, предаде Ройтерс.

Горната камара на парламента одобри с 309 на 242 гласа поправка към правителствения план за Брекзит. Решението е поредно поражение за правителството на министър-председателката Тереза Мей във връзка със законодателството, което официално ще сложи край на членството на Великобритания в ЕС, съобщва БТА.

Единствената сухоземна граница на Великобритания след излизането й от ЕС ще бъде в Северна Ирландия. И двете страни казват, че са решени да оставят отворена границата с Ирландия, но засега не успяват да намерят практически начин за това.

Въпросът каква ще бъде ситуацията между Ирландия и Северна Ирландия, след като Великобритания напусне ЕС, е особено деликатен предвид десетилетията насилие в района заради това дали той да бъде част от Великобритания или от Ирландия. Близо 3600 души бяха убити преди мирното споразумение от 1998 г.

Има опасения, че възобновяването на граничните проверки може отново да разпали насилието.

Поправките на Камарата на лордовете към законопроекта за излизане на Великобритания от ЕС са критикувани от правителството и могат да бъдат отменени в Камарата на общините, където Мей има работещо мнозинство, макар и крехко.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ