Уволниха образователния министър на Румъния заради изказване за убийството на момиче

Уволниха образователния министър на Румъния заради изказване за убийството на момиче

Уволниха образователния министър на Румъния заради изказване за убийството на момиче

Премиерът на Румъния Виорика Дънчила уволни образователния министър на страната Екатерина Андронеску, която каза по време на телевизионно участиe, че лично тя е била учена "да не се качва в кола с непознати" по повод убийството на 15-годишно момиче.

Става дума за убийството на тийнейджърката Александра Мачесану. Тя беше отвлечена край град Каракал, западно от столицата Букурещ, миналата сряда, докато е чакала на автостоп. Момичето е успяло да се обади от телефона на похитителя си и да съобщи на аварийния телефон 112, че е отвлечено, пребито и изнасилено. На полицията в Румъния обаче отнема 19 часа да установи къде се намира то и да влезе в къщата. Там открива във варел обгорелите останки на момичето, както и вероятно на друго - 18-годишната Луиза Меленчу от района, която е изчезнала през април.

За изказването си министърката на образованието е уволнена, а премиерът на страната коментира, че коментарите са "дълбоко погрешни", предава днес BBC News. По думите на премиерката те показват "липса на разбиране". 

Заради забавената реакция на органите на реда и неуспеха им да спасят момичето бе уволнен и румънският шеф на полицията Йоан Буда, а вътрешният министър Николае Мога се оттегли. Общественото мнение обаче иска и още оставки. 

Във вторник чичото на убитата Александра представи материали, за които твърди, че отразяват обаждането ѝ до телефон 112. В разговора Александра казва "Моля ви останете с мен на линия, наистина много ме е страх", но ѝ отговарят, че има други обаждания в момента. 

Заподозреният извършител на престъплението е задържан и е направил самопризнания. Той е на 65 години и е признал и за убийството на второто момиче, изчезнало през април.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ