Първа среща Байдън - ЕС

Първа среща Байдън - ЕС

Първа среща Байдън - ЕС

Американският президент Джо Байдън ще се включи в започващата днес двудневна среща на евролидерите. Европейският съвет ще заседава онлайн, а в дневния ред са развитието на пандемията от Cоvid, снабдяването с ваксини, както и отношенията с Турция и Русия. Не се предвижда да бъдат утвърдени решения, уточни високопоставен европейски дипломат.  Той отбеляза, че в срещата ще се включи президентът на САЩ Джо Байдън, но не се предвижда разговор с държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС. Байдън и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще направят изявления, в които ще очертаят стремежа за съживяване на двустранното сътрудничество, предава БТА. 

Участниците в заседанието ще обсъдят въпроса с производството и доставката на ваксини, но засега няма да се произнасят по предложението на Европейската комисия за допълнителни ограничения на износа, нито за въвеждането на електронно удостоверение за преболедувалите и ваксинираните. Въпреки че седем държави от ЕС са поставили за обсъждане въпроса за разпределението на ваксините, Европейският съвет не е мястото за взимане на такива решения, посочи дипломатът. 

Предвижда се разговорът за стратегическите отношения с Русия да бъде отложен отново - за следващия път, когато ще бъде възможно физическото присъствие на европейските ръководители в Брюксел. По въпроса с Турция се очаква Европейският съвет да изрази готовност за сътрудничество с Анкара по теми от общ интерес като миграцията, икономиката, противодействието на пандемията. Очаква се ЕС да изрази загриженост от влошаването на обстановката с човешките права и върховенството на закона в Турция. 

В петък Европейският съвет ще обсъди хода на цифровизацията, както и международната роля на общата европейска валута. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ