Поляризацията между три партии надделя на изборите във Франция

Поляризацията между три партии надделя на изборите във Франция

Поляризацията между три партии надделя на изборите във Франция

По последни данни партията на Марин льо Пен Rassemblement national получава над 23,5% от вота на европейските избори във Франция - резултат, с който надминава тази на президента Еманюел Макрон. Това сочат данните от официалния сайт на Европейския парламент. 

Любопитна подробност е, че партията на Льо Пен - "Национален сбор" (НС), излезе победител при гласуването във френските затвори, чиито обитатели за първи път получиха възможност да избират, предаде Франс прес, като цитира официалните резултати.

Крайнодясната формация, чиято предизборна програма призовава за повишаване на сигурността чрез по-решителна борба с незаконната имиграция и тероризма, е получила в затворите общо 956 гласа, което прави 23,6 на сто - дял, сходен с процента на НС на национално равнище. Втора се нарежда радикалната лява партия "Непокорна Франция" с 19,7%, а партията на президента Еманюел Макрон "Република, напред!" остава чак трета с едва 9 на сто.

Възможността затворниците да гласуват беше предизборно обещание на Макрон, който се ангажира да улесни участието на затворници, които не са изгубили своите граждански права при осъждането си. Парламентът прие съответния закон на 23 март, информира БТА. За първи път излежаващите присъди в 165 от общо 188 френски затвора получиха право да гласуват по пощата. Вотът се състоя от 20 до 22 май, а преброяването на гласовете извърши министерството на правосъдието, което управлява затворите. Досега френските затворници можеха да гласуват чрез пълномощно или като поискат разрешение да излязат временно, за да отидат до урните. Тези способи обаче бяха трудно приложими и водеха до ниска избирателна активност.

Какво означават преднината на Марин льо Пен и резултатът от европейските избори във Франция?

След месеци на улични протести срещу икономическите реформи на Макрон и неговото "откъсване от проблемите на обикновения френски гражданин" според критиците му, прогресивната проевропейска партия на Макрон идва на второ място на изборите за Европейски парламент в неделя, с 22% от гласовете. Неговият противник срещу ЕС Марин льо Пен излиза първа, печелейки повече или по-малко онова, което получи през 2014 г. Голямата изненада на нощта във Франция дойде от Зелените, които са на трето място.

Авторът Лионел Лоран коментира в Bloomberg, че "поляризацията е спечелила във Франция на Макрон". 

Водещите три партии в страната на евроизборите предложиха напълно различни визии за Европа и мястото на Франция в нея, посочва той.

Партията на Льо Пен вече не иска да се отказва от еврото. Но мечтае за подрив на европейските институции и овластяване на националните правителства така, че да могат да избират какво искат от Брюксел. Това е буквално антиимигрантска партия, която промотира някакъв вид "първи икономически патриотизъм на Франция", посочва авторът.

Партията на Макрон от своя страна се застъпва за "повече Европа" и е анти-Льо Пен, прогресивна и проевропейска, в защита на екологията. Тя представлява високите градски професионалисти, вместо работническата класа.

Зелените във Франция са стандартният носител на нематериалния идеализъм, който някога бе въплътен от фреснкто ляво, с много млада гласоподавателска сила от младите избиратели. 

Изборните резултати на разделение на три водещи сили показват, че френският електроат не само е гласувал по икономическите въпроси, или по представянето на Макрон като реформатор - движението на жълтите жилетки Gilets Jaunes и Брекзит очевидно са въпроси, които изместват вниманието от неща като като климатичните промени и имиграцията. 

Мрачното представяне на крайнолевия политик Жан-Люк Меланшон, който демонстрира открита подкрепа към протестиращите Жълти жилетки и пренебрежение към икономическите реформи на Макрон, притисна неговата партия до по-малко от 7% от гласовете. Льо Пен го засенчи по въпроса за идентичността. 

Стратегията на дясноцентристките републиканци на Льо Пен бе да преоткрият себе си като партия на ценностите, която плава по-дълбоко във водите на политиката с говорене в стила на Льо Пен "за корените и идентичността" на Европа.

- След като приеха моите идеи като свои собствени, те фактически ми дадоха двойно време за говорене", коментира за политическите си съперници Марин льо Пен. 

Марин Льо Пен окрилена от евровота поиска нови парламентарни избори във Франция

Ирония е, че в момент, когато френският държавен дълг е близо 100%, републиканците са по-известни със своята консервативна позиция по социални въпроси, отколкото с всяка фискална политика. 

Движението на Макрон по-рано със замах разруши статуквото на установените големи партии във Франция с идването си. То видимо избра възгледи както от лявото, така и от дясното. Днес все пак избегна разочарованието за малко и все още е важна политическа сила. От своя страна Льо Пен, която се представя като алтернативата на онова, зад което стои Макрон, циментира опозиционната си роля. Зелените пък привлякоха ново поколение избиратели. 

Икономиката не се издигаше като въпрос на тези избори; може би това е някаква само по себе си победа за Макрон. Но когато следващият спад настъпи, или ако реформите му не успеят да дадат резултати, това ще бъде по-поляризиран електорат, който реагира.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ