Гражданите на ЕС вярват, че съюзът отстоява мира и демократичните ценности

Гражданите на ЕС вярват, че съюзът отстоява мира и демократичните ценности

Гражданите на ЕС вярват, че съюзът отстоява мира и демократичните ценности

Мнозинството от гражданите на страните-членки на ЕС смятат, че Европейският съюз защитава мира и демократичните ценности, но в същото време е дистанциран от проблемите им и е неефикасен, сочи проучване на американски мозъчен тръст, оповестено днес и цитирано от ДПА. 

Изследователският център "Пю" е извършил проучването в 10 най-големи от 28-те страни членки на ЕС и констатира, че 74 процента от анкетираните са убедени, че ЕС служи на мира, а 74 процента твърдят, че съюзът защитава демократичните ценности. "Въпреки кризите, породени от такива събития, като европейската дългова криза, огромната бежанска вълна и Брекзит, европейците продължават да са убедени, че ЕС отстоява благородни цели", се отбелязва в резюме на резултатите от проучването. 

Като цяло, 62 на сто казват, че гледат положително на ЕС. Най-проевропейски настроени са поляците, а най-малко - гърците. 

Проучването констатира ширеща се тревога от състоянието на икономиката. Половината от анкетираните смятат, че финансовото състояние на средния човек се е влошило през последните 20 години., а 58 на сто се опасяват, че техните деца ще живеят по-зле. 

Що се отнася до миграцията, резултатите сочат по-нюансирана картина на отношението към проблема, отколкото може да се съди от медиите. Малко над 50 на сто от запитаните смятат, че техните страни трябва да приемат по-малко мигранти, но 53 на сто са убедени, че мигрантите правят техните страни по-силни. Още по-големи мнозинства подкрепят приемането на бежанци, бягащи от войни и насилие, и подкрепят миграцията на квалифицирани работници.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ