Румъния: Протестите срещу корупцията избухнаха с нова сила

Румъния: Протестите срещу корупцията избухнаха с нова сила

Румъния: Протестите срещу корупцията избухнаха с нова сила

Стотици румънци излязоха отново снощи на протест в Букурещ снощи срещу нов опит за законодателна промяна, с която част от осъдените за корупция ще бъдат помилвани, предава Франс прес.

Недоволството избухна с нова сила три месеца след демонстрациите в защита на борбата с корупцията.

С викове „Оставка“ и „Не искаме да бъде нация от крадци“ протестиращите се стекоха пред сградата на правителството, развявайки знамената на Румъния и ЕС.

Вчера парламентарна комисия даде зелена светлина на промените, предложени от сенатор от Социалдемократическата партия, за помилване на осъдени за търговия с влияние и подкупи.

Поправката беше добавена към проектозакона на правителството на Сорин Гриндяну. Сенатската комисия трябва да подготви доклад и да редактира закона преди гласуването му в парламента.

„Те не разбраха нашите искания през февруари, те се опитват отново да узаконят кражбата“, казва Кристина Бота, икономистка и участничка в протеста.

По-малко от месец след встъпването си в длъжност  правителството се опита да прокара указ за частично декриминализиране на корупцията, заобикаляйки парламента. Това предизвика масови демонстрации в цяла Румъния и правителството бе принудено да оттегли указа.

Премиерът Гриндяну написа снощи във Facebook, че правителството му не е искало новата парламентарна поправка.  Лидерът на Социалдемократическата партия Ливиу Драгнеа от своя страна потвърди, че ще разговаря с левите депутати да оттеглят поправката.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ