Ryanair съди ЕС

Ryanair съди ЕС

Ryanair съди ЕС

Ryanair Holdings подаде иск в съда на Европейския съюз да отмени одобрената от ЕС програма на Швеция за гарантиране на заемите за авиокомпании на стойност 455 млн. евро (494 млн. долара), предаде Bloomberg.

Нискотарифният превозвач претендира, че Швеция е нарушила директивите на ЕС, като е ограничила държавните гаранции за заеми за авиокомпании, които са имали лиценз за пътническа авиация в Швеция на 1 януари, с което на практика е изключила от достъпа до средствата ирландския авиопревозвач и други авиокомпании, които имат услуги в скандинавската страна, но самолетите им са базирани в други страни в Европа. Това е само началото, вероятно предстои поредица от подобни дела, коментира агенцията.

Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О’Лиъри обвини правителствата, че спасяват избрани авиокомпании и не предлагат същата подкрепа на авиокомпании като неговата и Wizz Air Holdings, които е малко вероятно да получат големи спасителни пакети от страните, където са лицензирани.

Ryanair изрази същите притеснения относно сходни програми за подкрепа във Франция и Дания. Европейската комисия отговори със становище, че ще защити решението си в съда.

Ryanair информира в комюнике, че шведската програма дискриминира авиокомпании, базирани извън страната, като не отчита „ролята на такива паневропейски авиокомпании за свързаността“ между страните членки на ЕС, които не са издали лиценза им за опериране.

Авиопревозвачът критикува също ЕК, че не е изпълнила задължението си да контролира държавните субсидии, тъй като не е провела надлежно разследване на програмата.

Съдебното дело може да забави усилията на правителствата да предоставят помощ за милиарди евро на авиокомпаниите в региона, след като коронавирусната пандемия спря пътуванията. Франция и Холандия подготвят спасителен пакет за Air France-KLM, а германската Lufthansa, най-голямата авиокомпания в Европа, обсъжда спасителна помощ от Германия и други страни. Италия иска да поеме контрол върху Alitalia

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ