С близо 1.8 млн. лекари разполагат държавите от ЕС

С близо 1.8 млн. лекари разполагат държавите от ЕС

С близо 1.8 млн. лекари разполагат държавите от ЕС

Приблизително 1.8 млн. души са здравните специалисти на територията на Европейския съюз. Това сочат последните данни на статистическата служба към Европейската комисия, Евростат.

Към 2017 г. най-голям брой лекари има в Германия и Италия, съответно 351 хиляди и 241 хиляди, следвани от Франция, Испания и Обединеното кралство, което след изтичането на 1-годишния преходен период за Брекзит, вече няма да бъде част от проучването за ЕС. Така в тези 5 държави са концентрирани около 2/3 от практикуващите лекарската професия. С най-голям брой доктори на всеки 100 хил. души от населението обаче разполага Гърция – 606. Най-малко медицински лица имат Люксембург и Малта, съответно 1 780 и 1 855.

Във всички държави членки, с изключение на Португалия и Ирландия, тесните специалисти са повече в сравнение с общопрактикуващите лекари. С най-много тесни специалисти са отново Германия, Италия, Франция, Испания и Обединеното кралство, а с най-малко – Малта и Люксембург. Най-голям брой джипита, 60 хиляди, отчита Франция, докато най-малък – 379 – Малта.

В България общият брой на медицинските лица е малко над 30 хиляди, като 15% от тях са общопрактикуващи, а останалите са ангажирани основно в хирургия, акушерство и гинекология, както и педиатрия.

Цялото проучване вижте тук.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ