Шотландия отхвърли предложението на Лондон за Брекзит

Шотландия отхвърли предложението на Лондон за Брекзит

Шотландия отхвърли предложението на Лондон за Брекзит

Парламентът на Шотландия отхвърли предложената от Лондон сделка за Брекзит с 93 гласа „против“ и 30 гласа „за“, предаде Ройтерс.

Въпреки че шотландският парламент няма право да налага вето срещу законопроектът, решението на Холируд да не одобри споразумението за Брекзит създаде безпрецедентен конституционен разрив между Единбърг и Лондон, който допълнително усложни ситуацията пред британския премиер Тереза Мей.

Британският министър по въпросите на Шотландия Дейвид Мъндел заяви, че правителството на Обединено кралство възнамерява да прокара законопроектът, като допълни, че вратите са отворени за по-нататъшни преговори.

„Ще има възможност за бъдещи дебати и дискусии. Все още вярвам, че можем да разрешим този въпрос.“, каза Мъндел пред Би Би Си.

Борещата се за независимост Шотландската национална партия (ШНП) заяви, че би било „възмутително“, ако Лондон наложи сделката на Единбург.

„Шотландският парламент изрази ясно своята позиция – сега е ред на британското правителство да уважи този вот и да спре да налага натиск“, заяви Аш Денъм, депутат от групата на ШНП.

Парламентът на Шотландия може да приема първично законодателство в някои области, включително в секторите на селското стопанство и рибарството, които в момента са управлявани от ЕС.  

От ШНП се притесняват, че предложения от Лондон законопроект ще ограничи правомощията на шотландския парламент и че за първи път от години тези промени няма да изискват съгласието на Единбург.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ