Силистра - вторият най-специализиран в земеделието регион в ЕС

Силистра - вторият най-специализиран в земеделието регион в ЕС

Силистра - вторият най-специализиран в земеделието регион в ЕС

Област Силистра е вторият най-специализиран регион в земеделието, горите и риболова в Европейския съюз, заемащи 22,8% от брутната стойност в региона, сочат данни на Евростат.

Докладът разглежда по-задълбочено брутната добавена стойност на шест основни икономически дейности в регионите на ЕС, за да анализира кои са най-икономически специализирани по отрасли. Данните са от 2017 г. 

Земеделие, горско стопанство и рибарство

Илея, на западното крайбрежие на Гърция, е единственият регион, който е по-специализиран в селското стопанство, горското стопанство и рибарството в ЕС от Силистра. През 2017 г. 24,3% от брутната добавена стойност, създадена в Илея, идва от отглеждане на царевица, домати и други плодове и зеленчуци, от добитък и от риболов (по-специално калмари).


Снимка: Евростат

Промишленост, включително енергетика

Списъкът с топ 10 на най-специализираните в промишлеността региони е доминиран от германски региони, по-специално свързани с производството на автомобили, стомана и химикали. Във Волфсбург например 75,5% от брутната добавена стойност идва от промишлеността. Инголщат (72,4%) и Динголфинг-Ландау (68,2%) са тясно свързани с големите производители на автомобили. Четвъртият регион в списъка, Залцгитер (66.4%), има доста диверсифицирана индустриална секция, докато икономиката на Людвигсхафен (65,6%) е доминирана от производството на химикали.

Стара Загора също попада в топ 10 най-специализирани в промишлеността региони в ЕС с 62,1% от брутната добавена стойност за областта. София е на 8-о място с 57,9% от брутния продукт.


Снимка: Евростат

Строителство

Като цяло брутната добавена стойност от строителството има относително ограничено значение във всички региони на ЕС. Регионът Ноймаркт в Германия, близо до Нюрнберг и Мюнхен, има най-голямата специализация в строителството от всички региони в ЕС; строителството там допринася за 15,3% от общата брутна добавена стойност в региона през 2017 г. След това е белгийският регион Нойфшято (с 15,0%), Мителбургерланд (с 14,7%) в Австрия и Дегендорф (с 14,5%) в Германия.

Снимка: Евростат

Търговия, туризъм, транспорт и комуникации

Осем от Топ 10 региони в сегмента са разположени във или по протежението на Средиземно море. Пет гръцки и три испански региона присъстват в списъка на топ 10.

Гръцкият регион, включващ Андрос, Тира, Кеа, Милош, Миконос, Наксос, Парос, Сирос, Тинос и островната група Киклади, формира повече от половината (53,9%) от брутната си добавена стойност през 2017 г. на тези икономически дейности. Същото се отнася за испанския регион Фуертевентура в Канарите с 51,6% от бртутната си добавена стойност, следвани от региона за ски и трекинг Тиролер Оберланд в Австрия с 51,5% и гръцкия регион Закинтос в Йонийско море с 51,2%.

[[{"fid":"351801","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"4":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":882,"width":1212,"class":"media-element file-default","data-delta":"4"}}]]
Снимка: Евростат

Финанси и застрахователни услуги

В допълнение към финансовото посредничество, тази категория включва също недвижими имоти, отдаване под наем и бизнес дейности. Начело в списъка на регионите на ЕС, най-специализирани в областта на финансите и застрахователните дейности, е сравнително малкият баварски регион Кобург (Kreisfreie Stadt). Като седалище на известен германски застраховател, половината (49,6%) от брутната добавена стойност на Кобург е генерирана от подобни дейности през 2017 г.

Останалите региони в списъка на топ 10 включват няколко големи европейски финансови и бизнес центрове. В Hauts-de-Seine в западната част на Париж финансовите и застрахователните дейности представляват 48,4% от брутната добавена стойност (данни за 2016 г.), докато в Люксембург те представляват 46,9% от брутната добавена стойност през 2017 г.

Groot-Amsterdam в Холандия, с многобройните си международни бизнес централи, генерира 44,1% от брутната си добавена стойност от тези дейности. 

[[{"fid":"351802","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"5":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":890,"width":1233,"class":"media-element file-default","data-delta":"5"}}]]
Снимка: Евростат

Публична администрация и други услуги

Тази категория обхваща и широк спектър от икономически дейности - публична администрация, социално осигуряване, образование, здравеопазване, социални услуги и други услуги. Френският регион Майот, разположен в Индийския океан, се характеризира с висока безработица и ниска икономическа активност. Това се отразява във високото значение на публичната администрация, социалното осигуряване, образованието, здравеопазването и услугите за тяхната икономика; тези услуги представляват 55,7% от брутната добавена стойност в региона (данни за 2016 г.), най-високата от всички региони в ЕС.

[[{"fid":"351803","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"6":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":841,"width":1231,"class":"media-element file-default","data-delta":"6"}}]]
Снимка: Евростат

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ