Сорос: Разводът на Великобритания с ЕС ще отнеме поне пет години

Сорос: Разводът на Великобритания с ЕС ще отнеме поне пет години

Сорос: Разводът на Великобритания с ЕС ще отнеме поне пет години

Милиардерът инвеститор Джордж Сорос отново коментира състоянието на Европейския съюз и изрази критично отношение към него. 

"ЕС е в екзистенциална криза. Всичко, което можеше да се обърка, се обърка", заяви той в реч в Париж по време на годишната среща на Европейския съвет по международни отношения, цитиран от Market Watch. 

Коментарът на 87-годишния финансист идва на фона на тревогите за управлението на Италия, както и на Испания. Те се отразиха на европейските борси днес. 

По думите на Сорос ЕС е "изгубил пътя си", откакто настъпи глобалната финансова криза през 2008 г. Според него европейските лидери в Брюксел са приели програма на фискални съкращения, която е довела до европейската криза и това е превърнало Еврозоната във "връзка между кредитори и задлъжнели", която "нито е доброволна, нито равна".

Сорос, който се противопоставя на "изключително вредния процес" на Брекзита, прогнозира, че разводът между Обединеното кралство и Европейския съюз ще отнеме "вероятно пет години, цяла вечност в политиката", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Брекзит е изключително вреден процес, който ощетява и двете страни. Разводът ще е дълъг, ще отнеме вероятно пет години, цяла вечност в политиката", заяви Сорос.

Заради вота на британците за Брекзит през юни 2016 г., Великобритания ще напусне ЕС през март 2019 г., оставайки в митническия съюз през преходния период до края на 2020 г. През това време ще трябва да създаде ново партньорство. "В крайна сметка британският народ решава какво желае, но ще бъде по-добре, ако реши възможно най-бързо", добави милиардерът от унгарски произход, който финансира проевропейската британска организация "Най-доброто за Великобритания".

Икономическият аргумент за запазване на членството в ЕС остава силен, но ще отнеме време да доведе до определени резултати, каза още Сорос, който призова ЕС да "се преобрази", за да не стане жертва на "екзистенциалната криза", с която, според него, съюзът се сблъсква в момента.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ