Темпото на ръст на разходите за труд в ЕС и Еврозоната се ускорява

Темпото на ръст на разходите за труд в ЕС и Еврозоната се ускорява

Темпото на ръст на разходите за труд в ЕС и Еврозоната се ускорява

Почасовите разходи за труд са нараснали с 3,3% в ЕС и 3% в Еврозоната през четвъртото тримерсечие на 2020 година спрямо същия период на миналата година, сочат данни на  европейската статистическа служба Евростат.

[[{"fid":"370752","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":385,"width":657,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

През предходното тримесечие повишението е било съответно 1,8% и 1,6%.

За България се отчита скок на показателя с 10% последното тримесечие на 2020 година, като същият ръст бе регистриран и през третото.

Двата основни компонента на разходите за труд са заплатите и другите разходи.

В ЕС разходите за заплати са нараснали с 3,7%, а на компонента, обединяващ другите разходи - с 1,8% за четвъртото тримесечие в сравнение със същия период на предходната година. В Eврозоната разходите за заплати са се увеличили с 3,5%, а другите разходи са нараснали с 1,5%.

 В България разходите за заплати са се увеличили с 10%, а останалите разходи - с 10,%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ