Тереза Мей ще опита да задвижи преговорите за Брекзит

Тереза Мей ще опита да задвижи преговорите за Брекзит

Тереза Мей ще опита да задвижи преговорите за Брекзит

Британският премиер Тереза ​​Май ще изнесе реч пред аудитория от високопоставени лица във Флоренция, която се очаква да даде нов тласък на преговорите за Брекзит, след множеството неуспешните опити за намиране на компромис през последните няколко месеца, пише DailyFx.

Експертите очакват Мей да предложи нова финансова оферта  за „развода“ на Обединеното кралство с Европейския съюз в размер на 18 до 20 милиарда паунда, която да помогне за преодоляването на настоящата безизходица в преговорите. Речта също така ще се фокусира върху позицията на Великобритания по въпроса за границата между Република Ирландия като член на ЕС и британската провинция Северна Ирландия и темата за правата на европейските и британските граждани.

Изявлението на Мей обаче може да бъде игнорирано, след като ръководителят на преговорния екип на Европейската комисия по оттеглянето на Великобритания от Общността Мишел Барние заяви миналата нощ, че бъдещето на ЕС е неговият приоритет, а не Брекзит.

Очакваната оферта на премиера Мей вероятно ще бъде отхвърлена от ЕС, който оценява сумата по напускането на Великобритания в рамките на 60 до 100 милиарда евро.  Най-големият проблем пред Тереза Мей обаче не идва от Европа, а от нейния кабинет, след като някои членове на членове на Консервативната партия заявиха, че Великобритания не трябва да плаща нито стотинка, когато се раздели с ЕС през март 2019 година.  

В крайна сметка, речта на Тереза Мей може да доведе до рязко раздвижване на двойката GBP/USD в едната или в другата посока, като достигането на споразумение би повишило стойността на паунда, докато продължаването на периода на неяснота би довел до сериозно понижаване на британската валута.  

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ