Хвърлен в затвора украински режисьор получи наградата "Сахаров"

Украинският филмов режисьор Олег Сенцов е носителят на тазгодишната награда "Сахаров" на Европейския парламент за свобода на мисълта, съобщи председателят на институцията Антонио Таяни. От името на своите колеги той призова за незабавното освобождаване на Сенцов, осъден на 20 години затвор за "замисляне на терористично нападение" срещу Крим, предаде БТА.

Пленарната зала в Страсбург приветства възторжено и със ставане на крака обявяването на името на победителя. Сенцов е първият европеец, на когото наградата "Сахаров" бива присъдена в последното десетилетие.

Той бе предложен за отличието от групата на Европейската народна партия (ЕНП). В изявление на групата на ЕНП се посочва, че Сенцов е невинен и честен човек, лишен от свобода по скалъпени обвинения. Отбелязва се, че Сенцов е подел мирен протест срещу завземането на родния му Крим и е обявил гладна стачка до освобождаването на задържаните от Русия украински политически затворници. С наградата показваме, че не сме забравили всички тях, допълват от политическата група.

Сенцов бе заловен през 2014 г. в Симферопол и бе изпратен в руски затвор със строг режим. Според Амнести интернешънъл делото срещу него е било гледано от военен съд и е било нечестно.

Освен Сенцов, за наградата бяха предложени 11 неправителствени организации за спасяване на мигранти в Средиземно море (група на Зелените) и Насер Зефзари от Мароко, водач на движение срещу корупцията и злоупотребите с власт. Зефзари също е осъден на 20 години затвор за заговор срещу държавната сигурност и бе предложение на групата на Европейската обединена левица.

Наградата ще бъде връчена в Страсбург на 12 декември.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ