Великобритания: Ерата на големите плащания към Брюксел приключва

Великобритания: Ерата на големите плащания към Брюксел приключва

Великобритания: Ерата на големите плащания към Брюксел приключва

Британският министър за Брекзита Дейвид Дейвис заяви, че не очаква Великобритания да трябва да плаща 50 милиарда британски лири (62 милиарда долара) на ЕС като част от процеса по излизане от евросъюза и посочи, че ерата на големите плащания към Брюксел приключва, предаде Ройтерс.

Според информации в британски медии може да се наложи Великобритания да плати около 50-60 милиарда британски лири, за да изпълни съществуващите бюджетни ангажименти, докато преговаря за излизането си от блока.

Все още нямаме предадени някакви документи от комисията. Позицията ни обаче е много проста - ние ще изпълним задълженията си, ние сме държава, зачитаща закона, посочи днес пред телевизия АйТи Ви Дейвис.

Ще изпълним отговорностите си, но не очакваме нещо подобно, отбеляза той.

Ерата на огромните суми, плащани на ЕС приключва, така че веднага щом излезем, край, допълни Дейвис.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви неотдавна, че "когато дадена страна напуска ЕС, няма наказание, няма цена за напускането, но трябва да се уредят сметките", припомняйки, че Лондон има все още неплатени ангажименти към годишните бюджети на ЕС (този за 2017 година е близо 158 милиарда евро). ЕС иска също така Лондон да изпълни ангажиментите, поети по структурните фондове и други многогодишни програми, както и своя дял от гаранциите по заеми, отпуснати от ЕС.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ