Събития

Точка на кипене: За или против кеша vol. 2
icon
27 септември 2022 г.
icon
14:00 ч.
icon
Литературен клуб
icon
Без регистрация
Достъпът на лица под 18 г. е позволен.
icon
Безплатно
icon
Присъствено

Точка на кипене: За или против кеша vol. 2

За втори пореден път списание "Мениджър" ще дискутира темата "За или против кеша", след като през 2021 г. дебатът бе посрещнат с голям интерес. ...

ЗА СЪБИТИЕТО

За втори пореден път списание "Мениджър" ще дискутира темата "За или против кеша", след като през 2021 г. дебатът бе посрещнат с голям интерес.

През 2022 г. се случиха геополитически събития, които малко или много промениха представата за кешовите разплащания. 

Целта на "Точка на кипене: За или против кеша vol. 2" е отново да повдигне дебата, но в контекст, отразяващ новата действителност, в която живеем. 

Два отбора ще премерят сили в защитаването на своите тези "За" или "Против", а онлайн потребителите и зрителите ще определят кой е бил по-убедителен.

ТОЧКА НА КИПЕНЕ – ДЕБАТИТЕ НА МЕНИДЖЪР са събития, подлагащи на дебатиране актуални и общественозначими теми. "Мениджър" среща тезите на експерти от различни области по горещи теми, свързани с бизнеса, икономиката, пазара на труда и лидерството.

Формат: Два отбора („за“ и „против“) дебатират по предварително зададена тема. Времетраене между 60 и 90 минути. Участниците в отборите са хора с будни умове – общественици, специалисти в областта си, активни участници в бизнес живота на България.

Начин на провеждане: Присъствие в залата на провеждане и излъчване на живо онлайн във Facebook страницата на manager.bg и на www.manager.bg.

Правила: Всеки от участниците разполага с определено време, за да изложи своите аргументи в подкрепа на тезата, която защитава. Провежда се и гласуване, в което се включват онлайн зрителите на дебата. По време на събитието те ще могат да подкрепят чрез попълване на онлайн анкета тезата, която считат, че е защитена най-добре в дебата. Победител е отборът, който успее да постигне обръщане на резултата или промяна в по- висока степен в позицията, изразена от зрителите. За първоначални данни по отношение на становището на зрителите се приемат резултатите от предварителна анкета, публикувана седмица преди провеждането на събитието на www.manager.bg.

Тема на дебата: 

ЗА ИЛИ ПРОТИВ КЕША VOL. 2

ЗА: При финансова и икономическа несигурност, война, непрекъснато растящи банкови такси, кибератаки и пробиви на дигиталната сигурност разплащането в брой няма алтернатива. То дава свобода на действие и гарантира тайната на финансовите капитали. Все още има българи, които продължават да получават възнагражденията си в брой. Кешовите трансакции позволяват на малките търговци, собственици на квартални магазинчета, дребни производители да продават лесно и достъпно своята продукция. Без да се затормозват от допълнителните административни и технически усложнения. Плащането в брой е предпочитано от заетите в множество сектори. При геополитическа криза хората могат да имат ограничения как да използват паричните средства по своите сметки.

ПРОТИВ: В новата дигитална среда разплащането с пари в брой няма бъдеще. Плащанията от разстояние дават възможност бързо, лесно и достъпно, от всяка една точка на света с приличен интернет, да се прехвърлят големи суми. Електронните трансфери са лесно проследими и видими за всички участници в една сделка, а кешовите разплащания крият рискове от злоупотреби, укриване на доходи и захранват сивата икономика. При пандемия парите, които се разменят от ръка на ръка, разнасят и зараза.

  • Има ли рискове дигиталното разплащане?

  • Кое е по-сигурното – плащане в брой или по електронен път? 

  • Трябва ли да се актуализира законодателството и да се променят ограниченията върху кешовите плащания? 

  • Възможно ли е електронните разплащания да разрешат проблемите със сивата икономика на България? 

  • Какви са ползите и недостатъците при използването на пари в брой? 

Какво е бъдещето на разплащанията – кеш или без него, ще научим заедно на 27.09.2022 г.

Програма
13:30 - 14:00

Посрещане на гости

14:00 - 14:10

Откриване на събитието

14:10 - 15:30

Провеждане на дебат

Отбор: "За Кеша" - Стоян Панчев и Стефан Антонов

Отбор: "Против Кеша" - Димитър Продански и  Стойне Василев

15:30 - 15:45

Обявяване на резултати от гласуването по време на дебата

15:45 - 16:00

Закриване на събитието

МЕДИЯ
Присъстващи

Georgi Gunchev

CEO, Service Quality Institute Bulgaria,

models Евсеева

Global, Lueilwitz, Bahringer and Schultz,

Александър Грозданов

Управител, Grozdanov Communications Consulting,

Гергана Георгиева

Мениджър Корпоративни комуникации, MFG,

Искрен Лалев

Supply chain expert, SF,

Йорданка Коцева

Придобивки на персонала, Марш ЕООД,

Йосиф Аврамов

председател на УС , КЦЕПЛ ,

Пламен Бачев

Partner, CW Forton,

Ралица Трифонова

Специалист по събиране на данни - регулаторно съответствие, Acuris Risk Intelligence,

Роберто Маринов

автор, KЦМ ЕТ,

Соня Спасова

Директор, ЕПЦ България ,

Стефани Котева

Специалист продуктово развитие, Access Finance Ltd.,

Стойне Василев

Основател, SmartMoney.bg,

Цветелина Тасева

CEO, ACC Ltd.,