1,4 млрд. долара ще налее в британската хазна предстоящата кралска сватба

1,4 млрд. долара ще налее в британската хазна предстоящата кралска сватба

1,4 млрд. долара ще налее в британската хазна предстоящата кралска сватба

Сватбата на принц Хари и Меган Маркъл вероятно ще даде на британската икономика стимул от 1,05 млрд. британски лири (1,43 млрд. долара), прогнозира консултантската компания Brand Finance, цитирана от MarketWatch.

Експертите удвоиха оценките си спрямо първоначалните очаквания за допълнителни приходи от около 500 млн. бр. лири.

Управляващият директор на компанията Ричард Хейг подчертава звездния потенциал на принца и американската актриса, който според него допринася сватбата им да достигне по популярност тази на брат му Уилям и Кейт Мидълтън през 2011 година.

"Меган Маркъл вече е известна личност. Не само това, но и принц Хари е обичаният палавник, за когото всички мислеха, че ще бъде вечният ерген. Сега те се женят и според мен това е нещо голямо", казва Хейг.

Принц Чарлз ще заведе Меган Маркъл до олтара

Според Бранд файненс туризмът ще бъде стимулиран с 300 млн. британски лири. През 2011 г. секторът нарасна с над 3 на сто в месеца на кралската сватба.

Други 300 млн. бр. лири се очакват от ПР-ефекта, който за Великобритания е еквивалент на рекламната стойност, а 250 млн. бр. лири вероятно ще се насочат към търговията на дребно и ресторантите.

Според неотдавнашно проучване 40 процента от британците се интересуват от сватбата, което се равнява на около 25 милиона души, отбелязва Хейг. Всеки е от тях е ентусиазиран да похарчи допълнителни 10 лири или общо 250 млн. бр. лири.

Това всъщност е минималната оценка и сумата в действителност може да се окаже много по-висока, посочва експертът.

Модната индустрия вероятно ще се облагодетелства със 150 млн. бр. лири.

"Хората изглежда полудяват, щом Меган облече каквото и да е", казва Хейг.

Например, зелена рокля, която тя носеше миналия месец, изглежда е била разпродадена за часове.

За всякакви стоки, посветени на бъдещите съпрузи, се очаква да потекат 50 млн. британски лири. Това са монети, марки, чаши, всякакви неща, допълва той.

Евентуалното цялостно влияние на сватбата върху британската икономика е само капка в морето, защото брутният вътрешен продукт на Великобритания се оценява на около 2 трлн. британски лири. Магазините за сувенири и други търговски обекти обаче определено ще спечелят.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ