Amadeus - единствената технологична компания от Stoxx 600 в зелено

Amadeus - единствената технологична компания от Stoxx 600 в зелено

Технологичните компании са най-големите губещи на пазара на акции до момента, тъй като инвеститорите определят като неблагоприятна за маржовете на сектора среда, в която заемните пари имат по-висока лихва.

В Европа технологичните компании в рамките на Stoxx 600 са най-ниските от целия индекс, губейки 13% досега през тази година. Въпреки това една компания остава на положителна територия. Amadeus (предлага IT технологии за пътувания и туризъм, бел. ред.) е единствената компания, която успя да увеличи стойността на своя дял на фондовия пазар до момента през 2022 г. Испанската компания поскъпна с 1,5% от 1 януари, с което получава над десет процентни пункта до средната стойност на Stoxx 600 Technology, предава eleconomista.es.

Базираната в Мадрид технологична компания е по-малко засегната от средното за европейския сектор. Тя се оказа в добра позиция заради подобряването на очакванията по отношение на мобилността и туризма в Европа, като се има предвид, че бизнесът му е насочен към подкрепа на индустрията за резервации на пътувания.

Според анализатора на Bloomberg Матю Мартино подобрението в бизнеса на Amadeus ще продължи да бъде свързано с възстановяването на туризма.

"Брутните приходи през четвъртото тримесечие на 2021 г. може да достигнат около 60% от нивата за 2019 г. благодарение на стабилните тенденции на въздушния трафик, но са все още отслабени от заетостта на хотелите", коментира Мартино. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ