Американски конгресмен иска данък върху космическите полети на милиардерите

Американски конгресмен иска данък върху космическите полети на милиардерите

Американски конгресмен иска данък върху космическите полети на милиардерите

Космическите туристи и компаниите, които ги превозват, трябва да плащат данъци върху полетите си. За това призова американският конгресмен Ъpл Блyмeнayъp, цитиран от в. „Вашингтон пост“.

„Изследването на Космоса не е освободена от данъци ваканция за богатите“, заяви Ърл Блуменауър, който е представител на Демократическата партия от щата Орегон.

„Както нормалните американци плащат данъци, когато купуват самолетни билети, така милиардерите, които летят в Космоса, без да създават нещо с научна стойност, трябва да правят същото, а и в по-голям мащаб“, коментира той.

Предложението идва след полета на Джеф Безос до ръба на Космоса с ракета, създадена от собствената му компания  Blue Origin.

Тази седмица Безос заяви, че Blue Origin вече е продала билети на стойност от близо 100 млн. долара за бъдещи полети. Един от основните конкуренти на Blue Origin - Virgin Galactic, чиито основател Ричард Брансън изпревари Безос с повече от седмица в космическата надпревара на милиардерите, продава билети за 250 хил. долара, като анализаторите очакват цента им да нарасне значително след успешните полети на двете фирми.

Предложението на Блyмeнayъp е всеки полет до Космоса да се облага с данък и с акциз, като размера ще на ставката ще зависи и от височината, до която ще се издигат космическите капсули.

Той подчертава, че полетите на НАСА с изследователски цели няма да бъдат обект на този данък.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ