Английската централна банка остави без промяна водещата си лихва

Английската централна банка остави без промяна водещата си лихва

Английската централна банка остави без промяна водещата си лихва

Английската централна банка реши да остави водещата си лихва на ниво от 0,75 на сто, предаде Асошиейтед прес.

Решението, взето само ден преди излизането на Великобритания от ЕС, е от последното заседание на комитета по парична политика под ръководството на гуверньора Марк Карни. Той ще се оттегли през март и ще бъде заменен от бившия си заместник Андрю Бейли, припомня БТА.

Дали водещата лихва ще бъде променена - нагоре или надолу - през идните месеци ще зависи от това дали подемът, отчитан в икономическите проучвания, ще се отрази и от реалните данни. Възходящата тенденция напоследък се дължи до голяма степен на намаляването на несигурността около Брекзит след убедителната победа на Консервативната партия на премиера Борис Джонсън на извънредните парламентарни избори през декември.

Без сигнал за подобрение на основните показатели през първите месеци на годината, лихвите могат скоро да бъдат понижени. За подобно решение би допринесла и инфлацията, която с ниво от 1,3 процента е най-ниската от края на 2016 година.

Ако обаче данните от икономическите проучвания дадат индикации за период на по-силен растеж, то тогава според множество икономисти водещата лихва ще тръгне нагоре през 2020 година.

Несигурността около Брекзит бе сочена като съществен фактор за периода на вял растеж на британската икономика. Компаниите отлагаха инвестициите си заради опасения от излизане от ЕС без сделка, а потребителите бяха предпазливи. Част от несигурността се запазва, тъй като все още не се знае какви ще бъдат икономическите отношения между Великобритания и ЕС след края на годината, когато ще изтече т. нар. преходен период.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ