Биткойнът и етерът поевтиняха рязко след рекордното рали от миналата седмица

Биткойнът и етерът поевтиняха рязко след рекордното рали от миналата седмица

Биткойнът и другите популярни криптовалути поевтиняха рязко във вторник, пише Си Ен Би Си.

Към 9:10 часа българско време биткойнът се разменя за 61 005,43 долара, което е спад от 7,08% за последните 24 часа. Етерът се търгува за 4 340,66 долара – понижение от 7,55% в рамките на 24 часа.

Причината за резкия спад не е ясна, но някои анализатори смятат, че тя може да се дължи на съобщението на Националната комисия за развитие и реформи на Китай, която заяви на пресконференция днес, че ще продължи работата си срещу добива на виртуална валута в страната.

По-рано тази година Китай забрани всички трансакции с криптовалути и въведе строги мерки срещу копаенето на дигиталните монети.

„Копаенето изисква голяма консумация на енергия и създава много въглеродни емисии. То няма активно въздействие върху индустриалното развитие или научния прогрес“, заяви говорителят на Националната комисия за развитие и реформи Мен Уей.

„Регулирането на дейностите за копаене на криптовалута има важно значение за оптимизиране на нашата индустриална структура, спестяване на енергия и намаляване на емисиите, което ще помогне за постигане на целите за въглеродна неутралност“.

Китайският президент Си Дзинпин каза миналата година, че Китай се стреми да постигне въглеродна неутралност до 2060 г.

Спада при криптовалутите идва, след като по-рано този месец те достигнаха нови рекордни стойности. Биткойнът достигна връх от 68 990,90 долара на 10 ноември, а етерът го последва с рекорд на 11 ноември.

„Наблюдаваме здравословно отдръпване след 7-седмично рали от 40 хил. до 69 хил. долара, което е нормално при възходяща тенденция“, коментира Виджай Айяр, ръководител на Азиатско-Тихоокеанския регион на крипто борсата Luno в Сингапур.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ