Биткойнът продължава да върви надолу, а златото поскъпва

Биткойнът продължава да върви надолу, а златото поскъпва

Биткойнът продължава да върви надолу, а златото поскъпва

Криптовалутите поевтиняха рязко тази сутрин, след като Русия започна военна операция срещу Украйна, предаде Си Ен Би Си. В същото време златото продължава да поскъпва, докато инвеститорите търсят убежище на фона на несигурността на финансовите пазари.

Според данните на Coindesk, към 10:30 часа българско време биткойнът се разменя за 35 520,74 долара, което е спад от 8,35% за последните 24 часа. Етерът пък се търгува за 2,301,57 долара, което е спад от 12,02%.

Повече от 150 млрд. долара са били изтрит от целия пазар на криптовалути през последните 24 часа, сочат данни на Coinmarketcap.

Междувременно априлските фючърси на злато нa бopcaтa Соmех се повишиха с 31,6 долара, или 1,65%, до 1942 долара за тройунция.

 падът в цените на криптовалутите идва на фона на пониженията на световните фондови борси след атаката на Русия срещу Украйна. Движенията на цените на криптовалутите често са свързани с тези на другите рискови активи, като например акциите.

„Рисковите активи продължават да вървят надолу на фона на конфликта между Русия. Това включва биткойнът и другите криптовалути, които в момента все още се разглеждат като клас активи с висок риск“, каза Виджай Айяр, ръководител на Азиатско-Тихоокеанския регион на крипто борсата Luno в Сингапур.

Криптовалутите са под натиск, откакто биткойнът достигна рекорден връх от близо 69 хил. долара в началото на ноември. Оттогава биткойнът падна с близо 50%.

Айяр каза, че биткойнът може да достигне ниски нива от около 30 хил. долара, като ключовото ниво е между 28 000 и 29 000 долара, което бе достигнат за последно миналия юли.

Ако биткойн успее да се задържи над това, тогава той може да достигне нови върхове по-късно тази година, каза Айяр. Той обаче смята, че ако цената падне под тази граница, тогава биткойн може да се понижи дори до 20 хил. долара.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ