BlackRock с предупреждение за предимството на златото като инвестиционно убежище

BlackRock с предупреждение за предимството на златото като инвестиционно убежище

BlackRock с предупреждение за предимството на златото като инвестиционно убежище

Инвестиционният фонд BlackRock издаде двойно предупреждение за традиционните предимства на златото като инвестиционно убежище, пише eleconomista.es

Според Рус Кьостерич, мениджър на портфейл в Глобалния фонд за разпределение на BlackRock, златото се оказва по-малко ефективен хедж срещу движенията в други активи като акциите, както и срещу инфлацията. Златото се проваля като покритие при променлив доход, твърди Кьостерич, отбелязвайки, че положителната му връзка с рисковите активи е била дори по-силна в сравнение с технологичните акции. "Способността на златото да се защитава от инфлацията е донякъде преувеличена", добавя той. 

Кюлчето загуби позиции през 2021 г., въпреки че "златното убежище" се завърна частично през тази седмица. Обичайната причина за запазване на метала в портфейла с много активи е, че той може да помогне за балансиране на промените в други позиции, особено акциите. Но BlackRock казва, че в момента златото не работи добре като хеджиране срещу движение на акции или рискове от инфлация, въпреки че работи спрямо долара.

Спадът на слитъците през тази година беше придружен от постоянен спад на участията в обезпечени със злато фондови борси, докато банките намалиха ценовите цели, след като активът достигна рекордно високо ниво през 2020 г. Обемите на злато, търгувани в глобален мащаб, потънаха до най-ниското ниво от юни насам, губейки около 150 тона досега през 2021 г.

Сред банките, които са намалили прогнозите си, са UBS и Goldman Sachs, като последният отбелязва, че основната причина за лошото представяне на златото е силното преминаване към рискови активи поради преоценката на глобалния растеж.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ