Българите зад граница "инвестираха" рекордните над 1,1 млрд. евро в родни сметки

Българите зад граница инвестираха рекордните над 1,1 млрд. евро в родни сметки

Българите зад граница "инвестираха" рекордните над 1,1 млрд. евро в родни сметки

Българите зад граница остават най-големите инвеститори в родната икономика. Малко над милиард и 100 милиона евро са парите от емигранти, прехвърлени към български сметки през 2018 година – това е своеобразен рекорд на местна почва.

Според статистика, оповестена днес от Евростат около 80% от парите идват от страни от Евросъюза - 833 милиона евро. 

Останалите малко над 340 милиона са изпратени от българи, живеещи или работещи в трети страни. За сравнение, по данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции у нас за първите шест месеца на годината са в размер на 457.1 млн. евро.

Данните на Евростат показват още, че България се нарежда на пето място по бюджет, получен от емигранти. На първо място е Португалия с малко над 3 млрд. евро, следват Румъния, Полша и Хърватия.

[[{"fid":"343692","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":476,"width":729,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Подробно данните за паричните потоци в ЕС през миналата година вижте тук

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ