България все още на последно място в Европа по плащания с карти

Много въпроси от залата и разпалени дискусии между двама от участниците в първия панел на форума доц. Емил Хърсев и банкерът Мартин Заимов по темата ще премине ли някога светът към изцяло дигитални плащания

Плащанията с карти бележат  непрекъснат ръст в Европа, както и стремежът към дигитализация на услугите. В България обаче продължаваме да сме последни по брой плащания с карти от глава на населението,сподели по време на първия банково-финансов форум на сп. „Мениджър“,  Стоилка Арсова, директор на дирекция „Национална картова схема“ в „Борика“. 

Това не е непременно лоша новина, защото съдържа потенциал за развиване на този тип разплащания у нас, поясни тя. България е една от страните, регистрирани в системата за моментални плащания и преводи СЕПА, към която до момента са се присъединили 34 държави. През нея парите достигат до получател за 10 секунди от момента на превода.

Като пример за златен стандарт в момента в областта на картовите разплащания тя посочи Дания. Това е една от най-дигитализираните страни в света, като 77% от датчаните на възраст между 16 и 89 години са пазарували онлайн през 2016 година. 

 

 

 

 
Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ