Богатите инвеститори чакат ново поевтиняване на акциите, преди да започнат да купуват

Богатите инвеститори чакат ново поевтиняване на акциите, преди да започнат да купуват

Богатите инвеститори чакат ново поевтиняване на акциите, преди да започнат да купуват

По-голямата част от най-заможните инвеститори в света очакват акциите на фондовите борси да паднат още надолу, преди да започнат да ги изкупуват, сочи проучване на UBS Global Wealth Management, цитирано от Блумбърг.

Сред анкетираните инвеститори и собственици бизнес, които разполагат с най-малко 1 млн. долара под формата на активи за инвестиции или годишни приходи, 61% казват, че ще изчакат акциите да поевтинеят с още 5% до 20%, преди да започнат купуват, докато 23% смятат, че времето вече е подходящо. Около 16% смятат, че сега не е моментът за масово изкупуване на акции, тъй като борсите са в „меча територия“(над 20% под последната върхова стойност).

Хората с високи нетни доходи подхождат предпазливо към купуването на рискови активи, като цели 60% от анкетираните казват, че е много вероятно в рамките на следващите 12 месеца световната икономика да изпадне в рецесия.

Масовите карантинни мерки, целящи ограничение на разпространението на пандемията от коронавирус, доведоха до безпрецедентно забавяне на икономическата активност по цял свят и сринаха напълно търсенето, което кара много анализатори да прогнозират дълбока рецесия през 2020 г. Макар че водещите индекси на фондовите борси се напреднаха с над 20% от мартенското си дъно, те остават далеч под рекордните стойности, регистрирани през тази година.

Според проучването на UBS делът на американските инвеститори, които гледат с оптимизъм на краткосрочните перспективи пред икономиката на САЩ, е паднал до 30% от 68% през януари. За сравнение, 55% от инвеститорите в Азия с настроени оптимистично към икономическите перспективи пред техните страни.

„Макар че по цял свят оптимистичните нагласи на краткосрочните инвеститори са надолу, нивата по региони изглежда отговарят на пандемичния цикъл.“, казва Паула Полито, UBS Global Wealth Management.

„В Азия, където Covid-кризата започна по-рано, инвеститорите изглежда са по-оптимистично настроени към акциите в региона. От друга страна, оптимизмът в САЩ, където кризата е в своя пик, е по-нисък“, добавя тя.

 Проучването на UBS е проведено между 1 и 20 парил и включва 2 928 инвеститори и 1 180 собственици на бизнес.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ